Çaycuma TSO Fen Lisesi’nin de yer aldığı ve  Türkiye'de İngilizce eğitim veren liselerin ortaklaşa gerçekleştirdiği “News, Media and Technology” e-twinning projesi hayata geçirildi.

Proje ile günümüz dünyasının en popüler ve güncel konusu olan doğru ve güvenli teknoloji kullanımını, yabancı dil kullanımıyla birleştirerek; öğrencilerin medya okuryazarlığı konusunda daha bilinçli olmalarını, yeni araçlar ve uygulamalar keşfederek teknolojiyi daha etkin kullanmalarını sağlamayı, kritik düşünme ve araştırma becerilerini arttırmayı amaçlandı. Bunların yanında uluslar arası haberleri takip ederek Dünya’da farklı yaşam stillerini deneyimlemelerini ve fark etmelerini sağlamayı hedefliyor. 

  “News, Media and Technology”, proje çalışmasına Türkiye’de Ankara’dan Cumhuriyet Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni Nihal Yılmaz, Elazığ Kaya Karakaya Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni Ömer Faruk Genç, Balıkesir Şehit Turgut Solak Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni Ayşe Özdemir, Samsun Çarşamba Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni Gonca Keskin, Zonguldak Çaycuma TSO Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni Dilek Pamir, Giresun Keşap Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni Volkan Okayay, Mersin Tarsus Şehit Halil Özdemir Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni Nazan İnce, Mersin Sesim Sarpkaya Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni İnsel Olcaytu ve Hırvatistan’dan Gimnazija Bjelovar Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Mihaela Kelava’nın ortaklığıyla fark oluşturan bir eTwinning projesi olacak.

  Eylül ayında başlayarak, Mayıs ayında sonlanan bu proje de; öğrenciler, öğretmenlerinin rehberliğinde, eğlenceli ve eğitici çeşitli çalışmalar yaptılar. Tüm çalışmaların fark oluşturan bu projede, göze çarpan çalışmalardan ilki 2020 Kodlama haftasına aktif katılım sağlayarak, mükemmellik sertifikaları alacaklar.

  Öğretmenler yaptığı ortak açıklama ile projeyi şu şekilde aktardı. "Teknolojinin durmadan ilerlediği bu dönemde, Web 2 araçlarının aktif kullanımının yanı sıra yapay zekalı web anlamına gelen Web 3 aracı olan “Chatbot’u” kullanmaları projeyi ayrıca farklı bir yere taşımaktadır. Öğrenciler yedi farklı konuda bir soru cevap havuzu hazırlamış ve Twinnie adı verdikleri yapay zekanın bunları cevapladığı proje sohbetçisini oluşturdular. Diğer bir çalışma ise hayat tarzımızı değiştiren Korona virüs hakkında öğrencilerin yaptığı araştırmaları, İngilizce olarak seslendirdikleri bir tartışma videosu olarak sunmalarıdır. Dahası geleceğe güvenle bakabilmek için tarih sayfalarında ayrıntılı araştırmalar yaparak, zamanında insanları zor durumda bırakan büyük salgınları araştırmış ve verilerle bunların hepsinin sonlandığını ispatlayarak, herkesi bu pandeminin biteceğine daha çok inandırdılar. Güvenli İnternet kullanımı hakkında uzman kişi tarafından verilen seminer ve yapılan etkinlikler ile öğrenciler daha bilinçli ve daha güvenliler artık. Online eğitimi oldukça etkin kullanarak Dünya’dan ve Türkiye’den projeleri ile ilgili farklı konular ile çeşitli seminerler yapıldı. 122 öğrencinin, her harfi ve her çiziminde katkısı olduğu harika bir bilim kurgu kitabı var bu projenin. İlk olarak kitaplarının adını belirleyerek başladıkları bu yolculukta, kitaplarının konusunu oluşturdular. Türkiye ortaklarının metni yazdığı kitabın tüm görselleri Hırvatistan’daki öğrencilerin çizimleriyle oluştu ve kitap online bir platformda yayınlandı. Türkçe karşılığı “Denek” olan kitabın, gençlere fırsat verilirse yaratıcılıkları konusunda sınır tanımayacakları ve dil ve teknoloji kullanımı konusunda ne kadar başarılı olduklarını kanıtladılar."Haber: Gönül Dombaycı

Editör: Haber Merkezi