Karabük Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile ortak olduğumuz TÜBİTAK tarafından desteklenen Makrodan Mikroya Göktepe-2 adlı proje Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezinin yürütücülüğünde 20-25 Haziran 2021 tarihinde Karabük İli Yenice İlçesi Ihlamur Teras Tesislerinde beş gece altı gün yatılı olarak gerçekleştirilecektir.

2020-2021 eğitim öğretim dönemi içinde Zonguldak Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi,  Zonguldak Fen Lİsesi, Çaycuma TSO Fen Lİsesi, Bursa Halil İnalcık Bilim ve Sanat Merkezi, Bursa BTSO Kamil Tolon Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim gören 9, 10 ve 11. sınıflarına devam eden 30 lise öğrencilerinin katılımıyla yapılacaktır.

Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Baş, “Projede; öğrencilerin ekosistemin temel elemanları olan canlı ve cansız öğelerini anlamaları, çevre bilinci kazanmaları, doğanın işleyişinde etkili çevresel faktörleri fark etmeleri ve doğayı korumaya karşı oluşacak tutumun artırılması sağlanacaktır. Diğer taraftan doğayla ilgili sorunların çözümünde bilimsel sürecin nasıl kullanacağının farkında olan ve bu süreci kullanabilen, bilim okur-yazarlığının farkında olan ve doğada gözlemler yaparak bu gözlemlerden sonuç çıkarabilen bireylerin yetiştirilmesine katkıda bulunulacaktır. Doğada gözlem yaparak yaşayarak öğrenen bireylerde bilimsel merakın arttırılmasını sağlayarak bilimsel araştırma ve bilimsel araştırıcılığın önemi fark ettirilerek öğrencilerin bilimsel süreç ve yaratıcılıklarını geliştirmeye katkıda bulunulacaktır.

 Bu kazanımların oluşması için Şeker Kanyonunda omurgalı ve omurgasız hayvanların tanıtılmasına yönelik arazi çalışmaları, Göktepe Yaylasında alt ve üst bitki örtüsünün tanıtılması ve örnek toplama tekniklerine yönelik arazi çalışmaları, Sorkun Yaylasında çiçekli bitkilerin tozlaşma yolları konulu arazi çalışması yapılacaktır. Ayrıca Mağaraların gelişimi ve oluşumunu kavrayacakları Safranbolu Mencilis Mağarası da tanıtılacaktır. Diğer taraftan öğrencilerin özgün düşüncelerini ürüne çevirecekleri kamp çantamı tasarlıyorum, kuş evi yapımı ve tasarımı, terraryum yapımı, özgün resim çalışmaları gibi atölye çalışmalarıyla desteklenecektir. İleri deney tekniklerinden olan jel-elektroforez etkinliği de yaptırılacaktır. Uzayın derinlikleri teleskopla gözlem ve 3D uygulama etkinlikleriyle tanıtılacaktır. Geçmişten günümüze müziğin gelişiminde doğal seslerin etkileri ve sanatçıların eserlerine yansımaları kavratılacaktır. Ayrıca klasik batı müziğine, doğa temasının etkisinin yansımalarını içeren dünyaca ünlü eserlerin yer aldığı konserle etkinlikler sonlanacaktır.

 Projenin istenen kazanımları oluşturabilmesi için rutin uygulanan eğitim öğretim yöntemlerinden farklı olarak, çalışmalarının çoğunu doğada gerçekleştirmiş alanında uzman bir kadroyla, uygulamalı atölye çalışmaları yapılacaktır. Projede; proje yürütücüsü Kamuran Çataklı, uzman olarak Prof. Dr. Mustafa Sözen, Doç. Dr. Muhammet Ören, Yüksek Orman Müh. İsmail Sevimler,  Dr. Öğr. Üy. Faruk Çolak, Öğr. Üy. Emel Doğan Uğurlu eğitmen olarak Dr. Öğr. Üy. Şenol Alan, Dr. Ayşe Dilek Unan, Dr. Leyla Ayverdi, Dr. Murat Sevindik, Öğr. Üy. Gonca Yerlikaya, Dr. Selim Erdoğan, Arş. Gör. Tuğba Sarışahin, Muharrem Çivicioğlu, Fatih Eroğlu, Sabri Mumcu, Astronom Tamer Akın, Mustafa Akdoğan, Uğur Uğurlu, Önder Küçüköner rehber olarak Şenay Uçar, Selen Avcı, Mihrinaz Öztürk, Zeynep Elicora Sağlam, Fatma Karadere Mumcu görev almıştır.

 Projenin yaygın etkisinin arttırılması için; kamp süreci içindeki çalışmalar Zonguldak Merkez ve Çaycuma ilçelerinde, Bursa Merkez ve Nilüfer ilçelerinde 2 okulda, görevli öğretmenler eşliğinde öğrenciler tarafından sunulacaktır. Kamp sonrasında elde edilen ürünler ve dokümanlar Bursa ilinde okullarında, Zonguldak’ta halka açık bir alanda, 1 gün süreyle sergilenecektir. Böylelikle projenin daha geniş kitlelere ulaşması sağlanacaktır. Projenin yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında projenin video çekimleri belgesel formatında birleştirilerek katılımcı kurumlara ve TÜBİTAK’a gönderilecektir. Ayrıca proje kitapçığı hazırlanarak, sergiler sırasında dağıtılarak projenin tanıtımı yapılacaktır.” Haber: Gönül Dombaycı                                                                                                                        


Editör: Haber Merkezi