Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Çaycuma Şubesi Lozan Barış Antlaşmasının 98.yılını dernek binasına astıkları “Lozan onurumuzdur. 98.Yıl” yazılı pankart ile kutladı.

Dernek Başkanı Ela Mantarlı Kurt, yaptığı basın açıklamasında, 24 Temmuz 1923’de imzalanan, Lozan Barış Antlaşması ile demokratik, laik, sosyal, hukukun üstünlüğüne dayalı, çağdaş,tam bağımsız ve üniter bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temelinin atıldığını söyleyerek:

“Büyük Önder Atatürk 98 yıl önce bugün bizlere çağdaş,tam bağımsız,laik,demokratik, sosyal, hukukun üstünlüğüne dayalı onurlu bir devlet armağan etti. Sömürgeciliğin, emperyalizmin,mandacılığın yenilgi belgesi Lozan; Cumhuriyetimizin ve milletimizin en güçlü siyasi ve hukuki dayanağıdır.

Türkiye’de kim ki Lozan’ı eleştiriyor, tartışma konusu yapmak istiyorsa ise emperyalizmin emellerine hizmet ediyor demektir.

Lozan karşıtlığı, Sevr yandaşlığıdır. Emperyalizme boyun eğmek, bölünmek, parçalanmak,Atatürk’ün kurduğu ulus devlet modelinden, çağdaş kazanımlardan, Cumhuriyetin niteliklerinden uzaklaşmaktır. Lozan karşıtlığı; hilafetin ve saltanatın geri getirilmesi milli egemenliği yok saymaktadır.Lozan karşıtlığı;hukukun üstünlüğünün yok edilmesidir. Lozan karşıtlığı; kutuplaşmadır. Bölücülüktür.Gerici, işbirlikçi, cemaatçi, tarikatçı yapılanmalara göz yummak; teröre yol açmaktadır. Lozan, Cumhuriyetimizin ve milletimizin dayandığı en güçlü siyasi ve hukuki temeldir. Bu temelle oynamak, Türkiye Cumhuriyeti’nin sarsılması ve yıkılmasıdır.”diye konuştu.

24 Temmuz’u Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bağımsızlık adına tarihi bir zafer günü olduğunu söyleyen Başkan Kurt,” 24 Temmuz bağımsızlık savaşımızın zafer günüdür.Lozan’ın kazanımları Cumhuriyetimizin,milletimizin sarsılmaz temelleridir. Anayasa’da vurgulanan ve “değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen” niteliklerin zeminini oluşturan Lozan’ı; unutanlara,unutturmak isteyenlere, gölge düşürenlere hatırlatmak bizlerin yegâne görevidir.”dedi.

Son olarak Başkan Kurt,”Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu,onurumuz Lozan Barış Antlaşması’nın 98.yılında Türk ulusuna bağımsız bir devlet armağan eden Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını,aziz şehitlerimizi,kahraman gazilerimizi, Lozan Barış Antlaşmasının mimarları olan İsmet İnönü ve arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyor;Lozan Barış Antlaşması’nın 98.yılını kutluyoruz.”diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi