Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak İl Başkanı Varol Demirköse yaptığı açıklamada,”ÇATES hem Zonguldak hemde ülke ekonomisi için son derece önemlidir. Yaklaşık 400 personel istihdam etmekte” dedi.

Demirköse açıklamasında, “ ÇATES 16 Rodevanslı saha ve TTK’dan kömür alarak hem bölgemiz kömürünü kullanmakta hemde istihdama katkı sağlamakta, TTK lavuarındaki düşük kalorili kömürü de alıp ekonomiye kazandırmaktadır” diyerek şunları söyledi:

“Bölgedeki küçük ve orta ölçekli işletmeler için önemli bir gelir kapısını oluşturmaktadır.  ÇATES in faaliyetleri 31.12.2019 tarihinde Çevre ve izin yönetmeliği kapsamında baca gazı arıtma sistemleri ve Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) olmaması gerekçesi ile durdurulmuştur. ÇATES yaklaşık 10 milyon TL harcayarak kapanma gerekçesinde eksiklikleri tamamlayarak 09.03.2020 de GFB için başvuru yaptı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından sistem üzerinden onay verildi. 13.03.2020 tarihinde Bakanlığa başvuru yapılmış olup 06.04.2020 tarihinde Bakanlık bu başvuruyu derin deniz suyu deşarjı olmadığı gerekçesi ile iade etti.

01.01.2020 tarihinden beri ÇATES,  Filtreler için 10 milyon. TL yatırım yaptı. TTK ve 16 Rodevanslı sahadan kömür almaya devam etti.  Filtreler ile ilgili yükümlülüğünü yerine getiren ÇATES, GFB alamazsa ve üretime başlayamazsa kapanma durumuna gelecek.

Ülkemizin enerji ve ekonomik yönden her zamankinden daha güçlü olması gerekirken ÇATES in tekrar üretime geçmemesi ve devamında kapanması ülkemiz için büyük bir kayıptır.  Geç kalmadan ÇATES in tekrar üretime geçmesi için gereği yapılmalıdır” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi