Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin yaptığı açıklamada, “COVİD-19 bahanesi ile engellilerin ücretsiz ulaşım hakkı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ve TCDD Taşımacılık AŞ tarafından hukuka aykırı olarak askıya alınmıştır” dedi.

Şirin açıklamasında, “Bizler, engellileri temsil eden sivil toplum kuruluşları olarak; “TCDD'nin ve Taşımacılık AŞ'nin, ücretsiz ulaşım hakkını askıya alması; 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun ilgili maddelerinin ihlalidir” diyoruz” diyerek şunları söyledi:

“Pandemi nedeniyle 28 Mart 2020 tarihinde “tüm vatandaşlar için” seferleri durdurulan; Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve ana hat yolcu tren seferleri, 28 Mayıs 2020 tarihinde “tüm vatandaşlar için“ yeniden başlatılırken; hiçbir yasal gerekçesi olmadan engellilerin ücretsiz ulaşım hakkı askıya alınmıştır. Bu uygulama hukuksuzdur.  Olağanüstü durumlar için herkes için önlem alınır. Kaldı ki, pandemi nedeniyle belirli bir süre, herkes için TCDD'nin seferleri durdurulmuştur.

Normalleşme sürecine girildiğinde, pandemiye yönelik gerekli önlemler alınarak TCDD seferleri yeniden başlatıldığında, engellilerin “sözde” koruma altına alındığı bahane edilerek, ücretli olarak seyahat etmelerine karar verilmiştir.

Müdürlük olarak; Sağlık Bakanlığından “trenlerin yarı kapasite ile çalışması amacıyla, engellilerin ücretsiz ulaşım hakkını askıya alın” şeklinde bir tavsiye aldınız mı? Eğer bu yönde bir tavsiye almadıysanız, 4736 sayılı Kanuna aykırı olarak hangi gerekçe ile bu uygulama kararını aldınız?

Bizler STK’lar olarak; TCDD’nin ve TCDD Taşımacılık AŞ'nin;

bu hukuksuzluğa derhal son vererek, internetten bilet alımı dahil, engellilerin ücretsiz ulaşım hakkına yönelik uygulamayı başlattığını duyurmasını acilen talep ediyoruz” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi