Meteoroloji Genel Müdürlüğünden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı geldi. Çok sayıda il için sarı ve turuncu alarm veren Meteoroloji, Antalya, Mersin, Aydın ve İzmir 'sarı kodlu' kuvvetli yağış uyarısı verdi. Yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz (Sinop hariç), Orta Karadeniz'in iç kesimleri ile Mersin, Karaman, Aksaray, Kırşehir, Yozgat ve Kırıkkale çevrelerinin aralıklı yağışlı geçeceği, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 5 günlük raporunda yağışların Perşembe ve Cuma günü yurt geneline yayılacağı tahmin ediliyor.

MARMARA'DA KUVVETLİ YAĞIŞ

Genellikle yağmur ve sağanak, Güney Ege ve Batı Akdeniz kıyılarında yer yer gök gürültülü sağanak şeklinde görülecek olan yağışların Marmara'nın batısı, Kıyı Ege ile Antalya'nın doğu ilçeleri ve Mersin'in batı kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor. Sabah saatlerinde iç kesimlerde yer yer sis ve pus olayı bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı kuzey ve iç kesimlerde mevsim normalleri üzerinde, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredecek. Rüzgar, genellikle doğu ve güneydoğu, Marmara'da doğu ve kuzeydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esecek.

BU KIŞ DAHA FAZLA KAR YAĞACAK

Bununla birlikte uzmanlara göre, Sibirya'dan gelen soğuk hava dalgası Avrupa'yı etkisi altına alacak. Sabah'a konuşan Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Hasan Tatlı, bu kışın ayazı ve kar yağışıyla dondurucu olacağını belirterek, geçmiş yıllara göre daha fazla kar yağışının beklendiğini söyledi. Tatlı, "Özellikle kasım ayından itibaren Kuzey Amerika, Alaska, Kanada ve Avrasya karları büyük bir alanı kapladı. Şu andaki seviyesini 41 milyon kilometrekare olduğu ki tarihte en fazla 46 milyon kilometre olmuş ve maksimumları takip ettiği görülmüş." diye konuştu.

KAR, TÜRKİYE'YE BU AY GİRİŞ YAPACAK

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tatlı, Avrupa ve Türkiye'de kar yağışı için aralık ayını işaret etti. Sibirya'dan gelen soğuk hava dalgasının Avrupa'yı etkisi altına alacağını belirten uzmanlar, ayın ilk haftasında sıcaklıkların hissedilir şekilde düşeceğini ifade etti. Sibirya yüksek basıncından dolayı ülkede ayazın etkili olacağını vurgulayan Prof. Dr. Tatlı, "Türkiye'yi ilgilendiren özellikle Avrupa'yı ilgilendiren bir konu var. Sibirya yüksek basıncı var." dedi. Tatlı, "Bu kuru, soğuk bir hava getiriyor. Bu kar örtüsüne ek olarak buraları daha da soğutacağı bekleniyor." dedi. Tahminler doğru çıkarsa kış, ayazı ve karıyla donduracak.

Editör: Haber Merkezi