Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü orman zararlısı böceklerle kimyasal mücadele yerine doğal mücadele yöntemi ile bölgede yetiştirilen faydalı böceklerle doğal dengeyi koruyorlar.

Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Gökçebey Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuarında yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek görevli personellerden brifing aldı.

Orman Bölge Müdürü Bayraktaroğlu değerlendirmelerde bulunarak “ Orman Genel Müdürlüğümüzün politikaları çerçevesinde daha etkin ve verimli çalışmalar yapılması amacıyla orman zararlısı böceklerle kimyasal mücadele yerine doğal mücadele yöntemini benimseyerek biyolojik mücadele kapsamında laboratuarlarda yetiştirilen böcekler, ormanların doğal koruyucusu oldu. ormanları korurken doğaya zarar vermemeye çalışıyoruz.

Laboratuarımızda Pityokteines curviders (Göknar Kabuk Böceği), Ips sexdentatus (Çam Kabuk Böceği) zararlılarına karşı biyolojik mücadele kapsamında 2021 yılında laboratuarda Thanasimus formicarius üretimi için 500 adetten fazla larva üretimi beklenmekte olup 274 adeti doğaya salınmış ve üretim çalışmaları devam etmektedir. Cydalima perspectalis (Şimşir Güvesi) zararına karşı larva parazitoiti Bracon hebetor’un kitle üretim ve salım projesi başlamıştır.

Ayrıca Kestane Gal Arısı istilacı bir tür olup gal arısının doğal bir düşmanı olan Torymus sinensis üretimi 45.000 adet Torymus sinensis bulunduran gal ve 150 adet kutunun temini sağlanmıştır“ dedi.

Bayraktaroğlu, yaptığı açıklamanın ardından Gökçebey Laboratuarında yapılan çalışmaları da gezerek yetkililerden bilgi aldı. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi