Zonguldak Barosu 2020-2021 dönemi Adli Yılı açılışı töreninde valilik binası önündeki Atatürk Anıtına çelenk sundu.

Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törene Zonguldak Barosu Başkanı Avukat Özel Eroğlu, yönetimi ve çok sayıda avukat katıldı.

Haksızlıklar önünde eğilmeyen çok değerli meslektaşlarım diyerek konuşmasına başlayan Zonguldak Barosu Başkanı Avukat Özel Eroğlu, şunları söyledi:

AVUKATLIK KANUNUNDA YAPILMAK İSTENEN DEĞİŞİKLİĞE KARŞI MÜCADELE ETTİK

“Pandemi yasaklarıyla örtüşen günlerde birde Avukatlık Kanununda yapılmak istenen değişikliklere karşı mücadele ettik. Yapılmak istenen değişiklik çoklu baro nisbi temsil, barolara kayıt zorunluluğu olmaması ve Avukatlık kanunu 76 ve 95. maddelerinde yapılmak istenen değişiklikti. Başkanlar olarak karşı çıkarken önce ikna sonra eylem tercihinde bulunduk. Özellikle sürece dahil olmak istedik. Bazı değişiklikleri bizimde istediğimizi barolarda yapılacak değişikliğin barolarla görüşülmesi gerektiğini ısrarla dile getirdik.

İKTİDARIN YARGI KOLU GİBİ FAALİYET GÖSTERMEYİZ!

Bizim insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularındaki ihlallere müdahalemiz her iktidarı rahatsız eder ve edecektir. Bu sorunlara müdahale terbiye edilmiş susturulmuş avukatlıkla olamaz. Biz iktidarın yargı kolu gibi faaliyet gösteremeyiz. Susturulmuş avukatlığı kabul edemeyiz. Dedik ki biz siyaset yapmıyoruz, asıl siyaset barolarda çoklu sisteme geçilmesi halinde yapılır. Baroların kaynağı yasa olmayıp doğal hukuktur insanın doğuştan sahip olduğu eşitlik, adalet, yaşam hakkı gibi zamana ve mekana bağlı olmayan hakların güvencesi olmaktır. Çoklu baro baro yapısına uygun değildir. Baro kurmak için sayısı az olanın sayısını artırmak sayısı çok olan baroyu 2 binin altına düşürmek için yapılacak transferler yargıç olacakların iktidara yakın baroyu tercih ederek mülakatta avantaj sağlamak istemeleri hakimlerin vekalette eğilimi belirli baro avukatlarına göre karar verebilecekleri gibi siyasileşme sakıncalarını dile getirdik. Bu tezimizi birçok basın açıklaması ve bildiri yayınlayarak, 19 Mayıs ve 1 Haziranda da başkanlar bildirisi yayınlayarak dile getirdik. Pandemiye aşabilmek için onu açkın zoomda başkanlar toplantısı yaparak karşı duruş için sebep ve yöntemleri belirledik. Nisbi temsilin yönetim veya delege bazında olmasının artı eksilerini baroya kayıt mecburiyeti olmamasının sakıncalarını ısrarla dile getirdik. Adalet Bakanı Kamu Baş denetçisi ve parti grupları ile gece yarılarına kadar toplantılar yaptık. Her toplantıda Zonguldak Barosunu temsilen görüşlerimizi açıkladık ve tezlerimizi savunduk.

HER ZAMANKİNDEN DAHA ADİL BİR YIL OLMASINI DİLİYORUM!

Sevgili meslektaşlarım biz evrensel doğrularla milli değerleri harmanlayan hukukun üstünlüğünün yılmaz savunucusu, demokratik laik sosyal Türkiye Cumhuriyetinin, Atatürk milliyetçiliği çerçevesinde vatanın, milletiyle bütünlüğünden yana taraf kimliğimizle avukatlar olarak meslek örgütümüz olan barolar, mücadelemizi azimle ve kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Yine bilinmelidir ki devlet adaletle kaim olup, adalete ulaşımın temelinde yargı, yargının yargı olabilmesinin temelinde de savunma, avukatlık vardır. Biz avukatlar rahmet ve minnetle yad ettiğimiz Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları. Tüm şehitlerimiz gibi Türkiye sevdalısı onurlu bir mesleğin mensuplarıyız Büyük önderimizin istiklal, istikbal ve hürriyet adaletle kaimdir sözlerinde anlam bulan adalet savunucusu Zonguldak Barosu mensupları olarak, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, hak arama hürriyetinin teminatı olan savunma hakkının etkin bir şekilde kullanılması, insan haklan ve demokrasinin gelişmesi için, şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da çalışmalarımızı artarak devam ettireceğimizi, yargının daha bağımsız olduğu, savunma hakkının önündeki engellerin ve her türlü baskının ortadan kalktığı adli yıllarda yeniden bir arada olmak dilek ve temenisiyle yeni adli yılın memleketimiz, meslektaşlarımız, aramızda bulunamayan hakim ve savcılarımız içinde her zamankinden daha adil bir yıl olmasını diliyor sevgi ve saygılar sunuyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

                                                                                                  

Editör: Haber Merkezi