Tüm Hayvan Hakları Savunucuları ve Hayvan Hakları Temsilcisi sivil toplum kuruluşları oluşumlar ve gönüllüler Madenci Anıtı’nda basın açıklaması yaptı.

Zonguldak Hayvan Hakları Derneği Başkanı Suzan Arığ, yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Sokaklarda sokak hayvanı olmaz, yeri barınaklardır’ cümlesini fırsat bilen ülkemizdeki barınağı olan olmayan tüm belediyeler bunu fırsata çevirmiş, yaşadığı yerlerde ki tüm sokak canlılarını 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu madde 6’ya aykırı olarak toplayarak barınak adı verilen açlık hastalık pislik içindeki cehenneme hapsetmektedir” diyerek şunları söyledi:

“Barınağı olmayan belediyeler ise yollara, başka ilçelere, ormana, dağları atmaktadır ölüme terk etmektedir. Oysaki köpek istemeyen sevmeyen yok etmek isteyen insanlar ve belediyeler şehrin sakinleri olan ve bulunduğu yerde tanınan bakılan sosyalleşmiş sokak canlılarını bu şekilde toplayınca sokaklar ve sizler kurtulamayacaksınız.

Çünkü atıldıkları ve hapis edikleri yerlerde tekrar çoğalacaklardır. Daha çok sokak hayvanları ile baş başa kalacaksınız. Bunun çözümü kısırlaştırmak üremeyi kontrol altına almaktır. Yine her zamanki gibi bu canlıların çoğalmasının sebebi 2004 yılında çıkan yasaya uygulamayan belediyelerdir.

Yasaklı ırk olarak günah keçisi ilan edilen köpeklerin hiçbiri Bizim ülkemiz dışında yasaklı olarak görülmemiş, hatta çocuklarının oyun arkadaşı olarak evlerde bakılmıştır.

Ülkemizde merdiven altında üretimleri yurt dışından kaçak yollarla gelmesi, internet sitelerinden açıkça satışı yapılması, köpek dövüşleri ve bağış siteleri bilinmesine rağmen hiçbir önlem alınmamış olması kötü niyetli insanları cesur kılmıştır. Maalesef ki yeni yasaya göre bu yasaklı ırklar sahiplerinin elinden alınmakta barınak cehenneminde ölünceye kadar kalmasına sebep olmuştur.

Tüm Türkiye'de olduğu gibi yasaklı ırklar cezai işlem görmemek için sahipleri tarafından sokaklara, dağlara, yollara bırakılmakta ve büyük bir patlamaya sebep olunmuştur, Sayın Cumhurbaşkanımız sokak hayvanlarına ve yasaklı ırklara yapılan bu zulmü yine siz durdurursunuz. Bu vebalin altına girmeyelim ve belediyeleri göreve davet edelim” (Meryem DEMİR)

Editör: Haber Merkezi