Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Bağımlılıkla Mücadele’ çalıştayı gerçekleştirildi.

Zonguldak Polis evinde düzenlenen çalıştaya Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Vali yardımcısı Mehmet Türk, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, birçok daire müdürleri ile, STK temsilcileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşının okunmasının ardından Zonguldak İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner yaptığı açılış konuşmasında, “İki gün sürecek çalıştayımızın etiketi ‘Ben Olsaydım’a uygun olarak tüm paydaşlarımızın katılımı ile bağımlılıkla mücadelede karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirilecektir” diyerek şunları söyledi:

“İlçelerimizde Nisan ayı başında çalıştaylar tamamlandı. Tüm illerdeki çalıştaylar tamamlandıktan sonra ulusal düzeyde yapılacak olan bağımlılıkla mücadele şurasında il değerlendirmeleri tartışılarak

önümüzdeki yılların bağımlılıkla mücadele eylem planı hazırlanacaktır. Bu nedenle çalıştayımızdan çıkacak sonuçlar ileri yıllardaki mücadelemize yol gösterici olacaktır. Amaç insanlarda bağımlılığın oluşmasını engellemektir. Bağımlılık oluştuktan sonra kişiyi tedavi etmek zordur, uzun sürelidir ve başarı şansı düşüktür. Genelde tekrarlama eğilimindedir. İlimizde de yaptığımız çalışmalarda bağımlılık yapan maddelerle ilk temasın 13-14 yaşlarında olduğunu, hatta teknoloji bağımlılığında bu yaşın 10’lu yaşların altına indiğini görmekteyiz. Bu sebeple özellik de çocuklarımızı ve gençlerimizi bağımlılık yapan maddelerden, davranışlardan korumak ana hedef olmalıdır”

Zonguldak İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç da, yapılan çalışmalar ile ilgili yaptığı açıklamada, KOM olaylarında 1 Ocak 2022 ile 15 Nisan 2022 tarihleri arasında 1.503 gr esrar, 175 adet sentetik hap, 485 gr metamfetamin, 167 tl içki, 3 bin 160 adet makaron, 5 adet tabanca ele geçirildiğini ifade ederek, “Zonguldak İl Jandarma Komutanlığınca, İçişleri Bakanlığı’nın ‘En iyi narkotik polisi, Anne” projesi kapsamında 2022 yılında toplam 172 kadına bilgilendirme faaliyet icra edilmiş olup, bilgilendirme faaliyetlerine devam edilmektedir. 2022 yılı içerisinde düzenlenen 16 uyuşturucu operasyonunda 23 şüpheli yakalanmış, 4 şüpheli tutuklanmış, bin 503 gr kubar esrar, 175 adet extacy hap, 485 gr metamfetamin ele geçirilmiştir. 2022 yılı içerisinde düzenlenen 5 kaçakçılık operasyonunda 7 şüpheli yakalanmış, 3 bin 160 adet içi tütün doldurulmuş makaron, 19 kg tütün ele geçirilmiştir” dedi.

Zonguldak İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş da çalıştayda yaptığı konuşmada, “Dünyayı etkileyen sorunların önde gelenlerinden biri olan uyuşturucunun insanlık tarihi kadar eski bir geçmişi vardır. Türkiye uyuşturucu ile mücadele alanında uluslararası toplum tarafından kurulan pek çok öncü kuruluşun üyesi ve bu alanda imzalanan uluslar arası antlaşmaların bir taraf olarak ulusal mücadelesine çok yönlü ve bütüncül bir anlayışla sürdürmektedir” diyerek şunları söyledi:

“Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü olarak 2021 yılında günümüze kadar geçen süre zarfında il geneli polis sorumluluk bölgesinde yapmış olduğumuz çalışmalarda, Narkotik birimimiz tarafından gerçekleştirilen 522 operasyonda 890 şüpheli yakalanarak 125’i tutuklanmış, meydana gelen olayların yüzde 99’u aydınlatılmıştır. Ayrıca uyuşturucu madde ticaretinden elde edilen gelirlerin (kara para) aklanması noktasında yapılan etkin mücadele neticesinde narkotik birimimiz ilk 25 ilden biri olarak yer almaktadır. Operasyonlar neticesinde 19 kg uyuşturucu madde, 753 adet uyarıcı hap, 21 adet ruhsatsız silah ele geçirilmiş, suçtan elde edilen 66 bin 315 TL paraya el konulmuştur. Ele geçirilen maddelerin yüzde 11’lik kısmını ölümcül etkiye sahip Metamfetamin maddesi oluşturmaktadır. Ayrıca uyuşturucu etkisiyle araç kullanan 42 şahsa 297 bin 684 TL para cezası uygulanmıştır.

Bağımlılıkla mücadele kapsamında 2021 yılından günümüze kadar yapılan bilgilendirme faaliyetlerinde ise, Narko-Rehber, En İyi Narkotik Polis Anne, Narko-Nokta ve Uyuma Aplikasyonu projelerimizde uyuşturucu maddelerin zararları ve bağımlılık yapıcı maddeler konularında tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilmiş ve bu doğrultuda 11 bin 091 vatandaşımıza eğitimler verilmiştir. Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan bu projelerin başlatıldığı günden 2017 yılından günümüze kadar ilimize toplam 32 bin 286 vatandaşımıza bilgilendirme yapılmıştır”

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz da, “Çağımızın en önemli problemlerinden biri bağımlılık. İki türlü bağımlılık var, uyuşturucu ve teknoloji. Maalesef iki türlü bağımlılıkta da sayılar artıyor” diyerek şunları söyledi:

“Kolluk kuvvetleri güzel çalışmalar yapıyorlar. Buna rağmen maalesef rakamlar artıyor.Buna sevinsek mi üzülsek mi onu da bilemiyoruz, Evet sevdiğimiz tarafı mücadelemiz başarılı ama sayının artmasından da üzüntü duyuyoruz. Düzenlenen Çalıştay bu tür hususlara çözüm arayan bir çalıştay.

Genelde hep deriz, ben olsam şöyle yaparım, böyle yaparım diye. Bu motto işte bu yüzden. Bunu eğitimle, kampanyalarla çözemezse problem önümüze geliyor. İyi mücadele yapılıyor ancak tek başına yetmiyor. Kişiler yakalanıyor, ya adli kontrol şartıyla serbest bırakılıyor ya da bir süre cezanın ardından çıkıyorlar. Bu yüzden bizim bu işi eğitim çağlarından itibaren sürdürmemiz gerekiyor. Çocuklarımız da, en sevdiğimiz kişiler de uyuşturucunun bir parçası olabilir. Bu çok üzücü. Herkese her an gelebilir o yüzden bağımlılıkla mücadeleyi kesinlikle önemsememiz gerekiyor. Ben bu doğrultuda hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ailelere gitmemiz lazım, özellikle Milli Eğitim camiası bu konuda çok duyarlı olması lazım.”

İl Sağlık Müdürlüğü tarafında düzenlene Çalıştay'da İl Jandarma Komutanlığı Uyuşturucu madde arama tespit köpeği Diyar, uyuşturucu bulma operasyonu yaparak kalorifer peteğinde uyuşturucu madde buldu.

Düzenlenen çalıştayta Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı DR. Ecem Çelik, ‘Bağımlılığa genel yaklaşım hakkında konuşma yaptı. Haber: Şaban YILMAZ

Editör: Haber Merkezi