TEMA Zonguldak Vakfı İl Temsilcisi Berran Aydan yaptığı açıklamada,  Filyos Limanı’na yapılması planlanan demiryolu ve karayolu bağlantı projesinin, Filyos Vadisi'ni geri döndürülemez biçimde tahrip edeceğine ve aralarında endemik türlerin de bulunduğu birçok canlının yaşamını tehdit edeceğine dikkat çekti.

Aydan açıklamasında, “Covid-19 Pandemi sürecinde hassas ve kırılgan olduğu için ‘30 büyükşehir ve Zonguldak’ olarak anılan ve tüm kısıtlamaların uygulandığı Zonguldak’ta, Filyos Limanı'na demiryolu ve karayolu bağlantı projesinin ilan edilmesi şehirde tepkilere sebep oldu” diyerek şunları söyledi:

“Proje dosyasında göze çarpan noktalardan biri bu alanda planlanan yatırım türleri. Dosyada; limanın yanı sıra tersane, termik santral, çimento ve toprak sanayi, demir çelik tesisi, LPG depolama tesisleri, petrokimya tesisi, petrol ve petrol ürünleri depolama tesisi, kömür-cevher stok alanı ve kül atım sahası gibi tüm kirli teknoloji ürünü yatırımların Filyos Vadisi’nde planlandığı açıkça ifade ediliyor. Evet, Zonguldak’ta solunum hastalıkları, koah, kanser ve akciğer hastalıkları yaygındır. Pandemi sürecinde İstanbul'da bir insan ölürken, Zonguldak'ta üç ölüm olmuştur. Bu durumun nedenleri arasında ise maden çalışanları ile emeklilerinin çalışma şartlarından kaynaklı meslek hastalıkları ve coğrafi şartlar olduğu kadar, yaşanan hava kirliliği de yer almaktadır. Hava kirliliğinin başlıca nedeni ise kömürlü termik santrallerdir. Şu anda 7 ünite termik santral 1,5 km'lik vadide çalışmaktadır. Zonguldak halkı, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği normal değerlerin üç katı daha fazla kirli hava solumaktadır.

Hazırlanan dosyaya göre, Tios Antik Kenti ve Tios Nekropol Alanı'nın kamulaştırma sınırına çok yakın bir yerde inşa edilecek bağlantı hattı, Sazköy 3. derece arkeolojik alanının tamamını içine alıyor.

 2015 yılında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Filyos Endüstri Bölgesi Fizibilite Raporu’ da aslında bölgenin hassasiyetini, sanayi amaçlı geliştirilmesindeki fiziki kısıtlamaları açıkça ortaya koymaktadır” diyerek yörede artık dönemin Bakanı Sayın Faruk Özlü’nün ifade ettiği gibi 3Y kuralına uygun; yeşil, yenilikçi ve yerli yatırımlar olması için destek ve çalışmalar talep ediyor.

Mevcut kömürlü termik santrallerin teknolojiye uygun olarak daha iyi çevresel şartlarda çalışmasını ve denetlenmeleri gerektiğini söyleyen ekip, Filyos Endüstri Bölgesi içinde termik santral, demir çelik, petro kimya tesisi, LPG dolum tesisi vb. kirletici ve insan sağlığını tehdit edecek ağır sanayi yatırımları yerine doğa ile uyumlu ve insan sağlığını tehdit etmeyecek yatırımlar istiyor.

TEMA Vakfı Zonguldak İl Temsilciliği ekibi, Zonguldak Çatalağzı'nda yaşanan olumsuzlukların bir eşinin Filyos Havzası’nda yaşanmaması için karar vericilerin, yetkili kurumların, basının ve kamuoyunun dikkatini çekmek istiyor. Zonguldak artık doğa ile uyumlu ve insan sağlığını tehdit etmeyecek yatırımlar istiyor” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi