Zonguldak Barosu Başkanı, yönetimi ve avukatlar, 2021-2022 adli yıl açılış töreni düzenledi.

Valilik binası önünde düzenlenen tören Atatürk Anıtına çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Zonguldak Baro Başkanı Türker Kapkaç, adli yıl açılışı töreninde yaptığı konuşmada ‘Avukat, adaletin vatandaşla kurduğu köprüdür’ diyerek şunları söyledi:

ZONGULDAK BAROSU DAİMA ADALETİN YANINDA DURMUŞTUR

“2021-2022 Adli Yıl başlangıcında; bizleri çağdaş, laik, sosyal hukuk devleti içinde yaşamayı hedef gösteren, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, 1938 yılında kurulmuş baromuzun vefat eden tüm avukat meslektaşlarımı, vatanımızı, milletimizi, hukuku ve demokrasiyi korumak için canını veren tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Zonguldak Barosu, kurulmuş olduğu 1938 yılından bu yana hukukun üstünlüğü ile hukuk devleti kurum ve kavramlarını savunmuş, bu ilkelerin yaşama geçmesi, yerleşmesi için mücadele etmiş ve hiçbir siyasi kimliğin yanında yahut yakınında değil yalnızca ve daima hukukun yanında durmuştur.

AVUKAT VARSA EKSİKSİZ ADALET VARDIR

Yeni adli yılımızda da Zonguldak Barosu olarak yine en önemli görevimiz, ülkemize, demokrasimize, hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına, hukuk devletine, insan haklarına ve savunma hakkına sonuna kadar sahip çıkmaktır. Yeni adli yılımızın ülkede hukuki güvenliğe, hızlı, adil, bağımsız ve tarafsız bir yargıya ve güçlü bir savunmaya vesile olmasını temenni ediyorum. Adaletin ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasında kişi hak ve özgürlüklerinin korunmasında avukat en büyük güvencelerden biridir. Avukat, adaletin vatandaşla kurduğu köprüdür. Avukat varsa, eksiksiz adalet vardır. Avukatlık Kanunu’nun 1. maddesinde yer alan “yargının kurucu unsuru olan avukat, bağımsız savunmayı temsil eder” Vatandaşlar için hukuk güvenliği sağlayan ve evrensel değerlerle uyumlu olan hukuk sistemini inşa etmek için biz avukatlar, bugün olduğu gibi yarınlarda da mücadelemizi yılmadan, eğilmeden, bükülmeden sürdüreceğiz. Mesleki ve toplumsal sorunlara karşı verdiğimiz mücadelede, tüm meslektaşlarımız ve barolarımız omuz omuza vermelidir.

AVUKAT KİMSENİN SUÇ İŞLEME GEREKÇESİ DEĞİLDİR

Avukatlara karşı baskı, tehdit, sözlü ve fiziki saldırılar, şiddet gündemimizdeyken şu da unutulmamalıdır ki; Avukat, kimsenin borcunun sebebi değildir. Avukat, kimsenin suç işleme gerekçesi değildir. Avukat, kimsenin boşanma nedeni değildir. Avukat, kimsenin işini kaybetme nedeni değildir. Avukat vekildir. Herkesin bir gün avukata ihtiyacı olur. Avukatların yaşadığı bütün sorunları sizlerde çok iyi biliyorsunuz. Burada pandemi ve zaman darlığı nedeniyle ayrıntılı saymaya gerek duymuyorum. Ama kısaca değinmeden de edemeyeceğim. Maalesef Türkiye’de yargı, hukuk, savunma ve avukatlık mesleği her geçen gün kötüye gitmektedir. Çoklu baroların ortaya çıkartılması, savunmanın yetkilerinin azaltılması, CMK’daki hakların kısıtlanması, sürekli yapılan torba-paket değişiklikler, hukuk fakültesi sayısı ve eğitim kalitesi, kontenjan ve mezun sayısının çokluğu, avukatlık sınavının iptali, genç meslektaşlarımızın çığ gibi büyüyen sorunları, emeklilik şartlarımız, uzun gözaltı ve tutukluluk süreleri, hakimlik teminatının yok edilmesi, yargı bağımsızlığının ortadan kalkmaya başlaması, ülkemizde vatandaşlarımızın hukuki güvenlik ve hukuki huzur haklarının kalmaması Ve buna benzer hususlar bunların sadece bir kısmıdır.

YARGININ AĞIR SORUNLARI İLE KARŞI KARŞIYA KALDIĞIMIZ AÇIKTIR

Ancak bizim gelecekten umudumuz kesilmemiştir. Geçmişte yapılan hatalardan dersler çıkartılarak el birliği ile yargının itibarını korumak hepimizin vazifesidir. Her yıl ifade ettiğimiz üzere maalesef yargının ağır sorunları ile karşı karşıya olduğumuz açıktır. Yargı yükü, uzun süren yargılamalar, adalete erişim hakkının kısıtlanması, yargıya erişimin pahalılığı gibi kronikleşen ve Covid -19 pandemisi nedeniyle daha da ağırlaşan bu sorunların baroların görüşleri de alınarak bir an önce çözülmesi bu yıl da öncelikli talebimizdir. Yargının kurucu unsuru olan avukatlar, hakimler ve savcılar vatandaşların adalete erişmesinde yol arkadaşıdırlar. Hayatlarını hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına adamış binlerce yargı mensubu hakim, savcı ve avukat meslektaşımız, birlikte çalışarak bu ülkenin insanlarının zedelenen adalet duygusunu onarmak için mücadele etmeye devam edeceklerdir. Bu duygu ve düşüncelerle yeni adli yılın vatandaşlarımıza ve tüm hukukçu meslektaşlarımıza hayırlı olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi