Cumhuriyet’imizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Zonguldak’a gelişinin 90’ncı yıldönümü törenle kutlandı.

Valilik önünde düzenlenen törene; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Belediye Başkan vekili İbrahim Cansız, Zonguldak İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, siyasi parti temsilcileri, bazı kamu kurumu müdürleri, Gaziler Derneği, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Zonguldak Valiliği ile Zonguldak Belediyesi çelenklerinin Atatürk Anıtına sunulmasının ardından program saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Belediye Başkan vekili İbrahim Cansız, şunları söyledi:

CANSIZ: “ATATÜRK’ÜN ZİYARETİYLE MADEN OCAKLARI TAMAMEN MİLLİLEŞMİŞTİR”

“Milli mücadele yıllarında ve sonrasında yurt gezilerine büyük önem veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 26 ağustos 1931 yılı çarşamba günü Ertuğrul yatıyla ilimize teşrif ederek halkımızın büyük coşkusu ile karşılanmıştır. 26 ağustos 1931 Yılı’nda şehrimize teşrif eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, maden ocaklarının işleyişini ve çalışmalarını yerinde incelemek üzere üzülmez bölgesini ziyaret etmiştir. Bu ziyaretin ardından, havzanın mevcut yapısında büyük değişikliklere yol açan gelişmeler olmuş, ilk işçi haklarını koruyan teklifin kanunlaşarak yürürlüğe girmesi gibi yapılan bir dizi yeniliğin ardından, yabancıların havzadan çekilmek zorunda kalmasıyla maden ocaklarımız tamamen millileştirilmiştir.

CANSIZ: “GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, ŞEHRİMİZE DEĞER VERMİŞTİR”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, şehrimize verdiği değeri şu söylemi ile de ifade etmiştir: “Zonguldak’ın derin toprakları altındaki servet-i madeniye ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak’ta o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir.” Gazi’nin bu sözleri tarih sayfalarına bir onur belgesi olarak geçmiştir. Bizlerde şehrimizi muasır medeniyetler seviyesi üzerine çıkarmak için hedeflerimize adım adım yaklaşıyor, üstlenmiş olduğumuz misyon ile yeni başarılarla şehrimizi daha da güçlendirmek suretiyle büyük bir gayretle projelerimizi hayata geçirmeye devam ediyor, şehrimizin değişimi ve gelişimi için kentimizi kalkındıracak ve yaşatacak çalışmalarımızı hayata geçirmek üzere tüm kararlılığımızı azimle sürdürüyoruz.”

Konuşmanın ardından protokol üyeleri, Atatürk'ün kente ilk ayak bastığı yerden denize karanfil bıraktı. Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı'na bağlı askerler botla getirdikleri Türk bayrağını Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz'a teslim etti. Vali Tutulmaz, askerlerin denizden getirdikleri Türk bayrağını 3 kere öperek teslim aldı.

TUTULMAZ: “ATATÜRK’E MİNNETTARIZ”

Törenin sonunda konuşan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, “Zonguldak’ımız için önemli bir gün. Atatürk’ün ilimize teşriflerinin yıldönümü, gazi günü. Hep beraber büyük bir heyecan, mutlulukla ve onurla bu günü kutluyoruz. Yüce Atatürk Zonguldak’a büyük değer ve önem vermiştir. Ülkemizin kalkınmasının lokomotifi olan Zonguldak’a teşrif ederek de bu değeri göstermiştir. Kendilerine minnettarız. Buradan şükran ve minnetimizi iletiyoruz” dedi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi