Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Zonguldak’a gelişinin 91’inci yıldönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

26 Ağustos 1931 tarihinde Zonguldak’a gelen Mustafa Kemal Atatürk’ü anma törenine Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Ak Parti Zonguldak Milletvekilleri Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

Zonguldak Valiliği ile Zonguldak Belediyesi çelenklerinin Atatürk Anıtına sunulmasının ardından program saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, şunları söyledi:

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ŞEHRİMİZE GELİŞİNİN 91’İNCİ YILDÖNÜMÜ

“Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehrimize teşriflerinin 91’nci yıldönümü dolayısıyla sizlerle bir arada olmaktan dolayı mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Cumhuriyetin ilanından sonra Zonguldak ve çevresinde bulunan taşkömürü yatakları nedeniyle ilimiz, ülkemizin maden endüstri başkenti olarak kabul edilmiş, sanayi hayatının ayrılmaz bir gereksinimi olan kömürü bağrında taşıması nedeniyle, diğer şehirlerarasından sıyrılarak kendine özgü bir karakter oluşturmuştur.

ATATÜRK HALKIMIZIN BÜYÜK İLGİSİYLE KARŞILANMIŞ

Sizlerin de bildiği gibi, milli mücadele yıllarında ve sonrasında yurt gezilerine büyük önem veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 26 ağustos 1931 yılı çarşamba günü Ertuğrul yatıyla ilimize teşrif ederek halkımızın büyük ilgisi ile karşılanmış, bu ilgi ve heyecan dalgası tüm şehri sarmıştır. 26 Ağustos 1931 yılında şehrimize teşrif eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, maden ocaklarının işleyişini yerinde incelemek üzere üzülmez bölgesini ziyaret etmiştir. Bu ziyaretin ardından, havzanın mevcut yapısında değişikliklere yol açan gelişmeler olmuş, ilk işçi haklarını koruyan teklifin kanunlaşarak yürürlüğe girmesi gibi yapılan bir dizi yeniliğin ardından, yabancıların havzadan çekilmek zorunda kalmasıyla maden ocaklarımız tamamen millileştirilmiştir.

KARADENİZ GAZI İLE ŞEHRİMİZ BÜYÜMEYE DEVAM EDECEKTİR

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, şehrimize verdiği değeri şu söylemi ile de ifade etmiştir: “Zonguldak’ın derin toprakları altındaki servet-i madeniye ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak’ta o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir.” Gazi’nin bu sözleri tarih sayfalarına bir onur belgesi olarak geçmiştir. Emeğin ve emekçinin başkenti ilimizin, taşında-toprağında alın teri ve mücadele vardır. Taşkömürünün yanında bizleri milletçe sevince boğan doğalgaz keşfinden sonra ekonomimize ve aziz milletimize büyük katkılar sağlayacak olan Karadeniz gazımız ile şehrimiz daha da büyümeye devam edecektir.

BÜYÜK GAYRETLE PROJELERİMİZİ HAYATA GEÇİRMEYE DEVAM EDİYORUZ

Bizler de el birliği ve dahası gönül birliği ile; şehrimizi örnek bir şehir halinle getirmeye yönelik sürdürdüğümüz yenilikçi çalışmalarımız ile özellikle değişim ve gelişimde sürekliliği yakalayan, sosyal belediyeciliğin hayat bulduğu, hizmetlerimizin şehrimizin her noktasına ulaştığı, yaşam kalitesi yüksek bir kent oluşturma noktasında hedeflerimize her geçen gün daha da çok yaklaşıyor, üstlenmiş olduğumuz misyon ile yeni başarılarla şehrimizi daha da güçlendirmek suretiyle büyük bir gayretle projelerimizi hayata geçirmeye devam ediyoruz.

İSKELE SAHİL PROJEMİZ KAPSAMINDA REVİZE EDİLDİ

Maden mühendisleri lokali yanında yer alan iskelemiz, sahil projemiz kapsamında revize edilmiş olup, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehrimize ilk ayak bastığı yerin anısı olarak kalmaya ve bu kıymetli hatıraları yaşatmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatanımızın bölünmez bütünlüğü uğruna canını feda etmiş tüm şehitlerimizi ve ekmeğini alın teriyle kazanırken hayatlarını kaybeden maden şehitlerimizi en derin şükranlarımla ve rahmetle anıyor, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

Konuşmanın ardından protokol üyeleri, Atatürk'ün kente ilk ayak bastığı iskeleden denize karanfil bıraktı. Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı'na bağlı askerler botla getirdikleri Türk bayrağını Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz'a teslim etti. Vali Tutulmaz, askerlerin denizden getirdikleri Türk bayrağını 3 kere öperek teslim aldı. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi