Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önümüzdeki iki ay içinde aşı tedarikinde sıkıntı yaşanacağını duyurması, sonrasında ise BioNTech aşında, iki doz arasındaki süresinin 28 günden 6-8 haftada çıkarılması, Türkiye’nin aşılanma sürecinde sorunlar yaşayacağı yorumlarına neden oldu.

Koca, her ne kadar ‘Türkiye'nin, Sputnik aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşma imzaladığını’ duyurmuş olsa da, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, aşı tedariki konusunda geçmişte söylenen ancak tutulamayan sözleri hatırlattı.

Sağlık Bakanlığını, sipariş edilen aşı sayısının yeterliliği ve çeşitliliği konusunda 2020 yılı Aralık ayında uyardığını, tedarik konusunda yaşanabilecek sorunları, TBMM gündemine taşıdığını söyleyen Milletvekili, “Aşılama bir plana göre değil, günü kurtarma esasına göre yapılıyor” diyerek aşı anlaşmalarındaki belirsizliklere dikkat çekti.

Daha öncesinde ‘Yaz mevsimi gelmeden 50 milyon vatandaşın aşılayacağının’ açıklandığını ancak bugün itibarıyla iki doz aşısını birden yaptırabilen kişi sayısının sadece 8 milyon kişiyle sınırlı kaldığını söyleyen Yavuzyılmaz; “Aşılama sürecinde güven bunalımı her geçen gün artıyor” diyerek şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye’de koronavirüs salgınına karşı başlatılan aşılama süreci büyük bir çelişkiler yumağına dönüşmüş durumdadır. Bakanlıkça, 2020 yılı bitmeden Türkiye’nin aşıya kavuşacağı açıklamış ancak aşılama programı ancak 14 Ocak 2021’te başlayabilmişti. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı Yaz mevsimi gelmeden 50 milyon vatandaşı aşılayacağını duyursa da, bugün itibarıyla iki doz aşısını birden yaptırabilen kişi sayısı sadece 8 milyon 862 bin 756, ilk doz aşısını olan kişi sayısı ise 22 milyon 483 bin 330 olarak kayıtlara yansıyor.

Geçtiğimiz gün yapılan açıklamalarda ise, Sinovac’ın Nisan sonuna kadar verdiği 100 milyon doz aşı taahhüdünü tutamayacağını, önümüzdeki iki ay içinde aşı tedarikinde sıkıntılar yaşanacağını öğreniyoruz. Nasıl bir anlaşma var ki bu anlaşmaya taraflar uymayabiliyorlar? Nasıl bir anlaşma var ki anlaşmanın kaderi tek tarafın iki dudağının arasında? Kuşkusuz, taraflar arasında bir yaptırım söz konusu değilse ortada aslında anlaşma falan da yoktur. Tutulamayan sözler, yapılan çelişkili açıklamalarla aşılama sürecinde güven bunalımı her geçen gün artmaktadır.

Bakanlık bugün, Sputnik aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşma imzaladığını, söylüyor. Ortada tutulamayan bunca söz ve cayılan bunca anlaşma varken bu sözlere nasıl inanacağız?

Diğer yandan sırf elimizde aşı kalmadığı için BioNTech aşında, iki doz arasındaki süre 28 günden, 6-8 haftada çıkarılıyor. Böyle bir karar alınırken hangi bilimsel çalışmaya yahut kabul edilmiş veriye dayanıldığı meçhul.

Bakanlığı sipariş edilen aşı sayısının yeterliliği ve çeşitliliği konusunda 2020 yılı Aralık ayında verdiğimiz soru önergeleri ile uyarmış, aşı tedariki konusunda yaşanabilecek sorunları, TBMM gündemine taşımış ve aşılama konudaki stratejinin şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması çağrısında bulunmuştuk.

Beş ay boyunca yaptığım çağrıyı bir kez daha yineliyorum. Halk sağlığı daha fazla tehlikeye düşürülmeden bir an önce aşılamayla ilgili bilimsel karşılığı olan, tutarlı açıklamalar yapılmalı, aşılama stratejisi şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmalı, tedarik konusunda, gereken adımlar daha fazla geç kalınmadan bir an önce atılmalıdır.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi