Kdz. Ereğli Belediyesi Oyuncak Evi’nde Arkeoloji atölyesine katılan 15 çocuk, önce kısa bir eğitimden geçti; ardından Akheron Vadisi’nde kendileri için oluşturulan kazı bölgesinde çalışmalara katıldı. Çocuklar ellerinde kazı aletleri, başlarında kasklarla toprağı kazdılar, anfora parçalarına ulaştılar. Arkeologlar Dr. Güzin Bilir ve Ferdi Doğan, minik arkeologlara eşlik etti, onları yönlendirdi. Daha sonra ekip Ereğli Müzesi’ne giderek bu parçaların nasıl birleştirilip sergilenme aşamasına geldiğini gözlemledi.

Kdz. Ereğli Belediyesi Oyuncak Evi “Minik Arkeologlar Kazı Yapıyor” Atölyesi büyük ilgi gördü. 15 çocuk, önce Oyuncak Evi’nde kısa bir eğitimden geçti. Çizgi karakterlerin de yardımıyla arkeolojik kazılarla ilgili bilgi edinen çocuklar, sunumu büyük bir heyecanla izlediler ve sorularıyla katıldılar. Daha sonra Belediye’nin tahsis ettiği araçlarla Akheron Vadisi’ne ulaştılar. Akheron Vadisi kazı çalışmalarını yürüten Dr. Güzin Bilir, Oyuncak Evi’ndeki sunumunun ardından minik arkeologlara, nasıl kazı yaptıklarını, bulunan eserlerin hangi çalışmalar ardından müzelere kadar ulaştığını, ne anlam ifade ettiklerini anlattı. Güzin Bilir’e Master Arkeolog Ferdi Doğan ve Oyuncak Evi ekibi de eşlik etti.

Atölye kapsamında, çocuklar bölgeye ulaşmadan önce Akheron Vadisi’nde kazı yapılan bölgede temsili bir kazı alanı oluşturuldu. Kenarlarına usulüne uygun olarak şeritler çekildi ve içine toprak döküldü. Bu alana, anfora parçaları gömülerek yerleştirildi. Bölgeye ulaşan çocuklar, kazılarda kullanılan araç ve gereçleri ellerine alarak arkeologların denetiminde bir kazı çalışması deneyi yaşadılar.

Çocuklar buldukları parçaları topladılar, torbalara yerleştirdiler ve Ereğli Müzesi’ne doğru yola çıkıldı. Arkeolojik eserlerin sergilendiği bu müzeyi gezen çocuklar, parçaların nasıl birleştirildiği ve sergilenme aşamasına geçildiği konusunda bilgi aldılar. Müzede sergilenen Ereğli’ye özgü anforaları ve özelliklerini öğrendiler. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi