Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdurrahman Canlı, bölgede üretilen Kestane Balı’na, Orman Gülü Balı’nın karışmaması için tedbir alınması uyarısında bulundu.

Başkan Canlı, yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ülke genelinde, Kestane Balı ve üretilmekte olan monofloral balların parmak izi ile ilgili çalışma yürüttüğünü hatırlattı.

Başkan Canlı, bunun sonucunda Kestane Balı, Pamuk Balı, Ayçiçek Balı, Narenciye Balı gibi balların kimliğine yönelik bir standart oluştuğunu belirterek, şöyle dedi:

“Bunların içerisinde en belirgin olanı da Kestane Balı’dır. Zira Kestane Balı’nın tıbbi işlevi de var. Anti Oksidan özelliğinden, anti kanser özelliğine kadar tıbbi analizleri de yapıldı. Böyle bir durumda bu aşamaya gelmişken, iki tane bilmeyenin aldığı baldan dolayı, ‘Kestane Balı Beni Tuttu’ demesi, bilmeyenler üzerinde çok olumsuz bir durum oluşturacak. Çeşitli bölgelerde, çeşitli isimlerle de anılan Orman Gülü Balı tansiyon düşürebiliyor. Esasında bu tür balın üretilmesine bir şey denilmiyor ancak satışı da yasak. Dolayısıyla, üretimine başlanacak olan Kestane Balı ile Orman Gülü Balı’nın karışmaması için birlik üyelerimizi uyarıyoruz. Bu balın, Kestane Balı’na karışmaması için Kestane Balı akımı başladığında, mevcut balın tümünü ayrı olarak sağmaları gerekir.”

ZAYBİR Başkanı Abdurrahman Canlı, birlik üyelerine gönderdiği uyarı yazısında ise “2020 yılı sezonunda Orman Gülü Balı üretilmiştir. Bu balın asıl ürünümüz olan Kestane Balı’na karışmaması için, arıcılarımızın önlem almasını rica ediyoruz” ifadelerine yer verdi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi