Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca Zonguldak’ta görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca beraberinde Genel Sekreter Levent Altun ile birlikte ZGC Başkanı Derya Akbıyık ve gazetecilerle bir araya geldi. Karaca, mesleğin sorunları ve vasıfsız kişilerin elinde olan internet siteleri hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Ülkemizin en büyük gazetecilik örgütünün Genel Başkanı Yılmaz Karaca ve Genel Sekreter yardımcısı Levent Altun’u Zonguldak’ta ağırlamaktan mutluluk duyuyorum diyen Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, şunları söyledi:

AKBIYIK: “YEREL BASIN AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR”

“Genel Başkanımız Türkiye’yi dolaşarak gazeteciler ve gazeteci örgütlerini ziyaret ediyor. Bugünde Zonguldak’ta bizlerle beraber oldu. Yerel basının sorunları çok ama ayakta kalma mücadeleleri devam ediyor. Özellikle mesleğimizle ilgili korsan siteler, korsan gazeteler ve haber hırsızları var. İnternet siteleri adı altında sanal dernekler kuruluyor ve gazetecileri temsil ediyormuş gibi açıklamalar yapılıyor. Bu sorunu ülke genelinde olduğu gibi Zonguldak’ta da yaşıyoruz. Mesleğimizle ilgili bu korsan siteler ve gazeteler sorunu için devletimizden yasal işlemlerin başlatılmasını talep ediyoruz.”

TGF için en önemli illerden bir tanesinin Zonguldak olduğunu belirten Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca konuşmasına şöyle devam etti:

KARACA: “TASARRUF TEDBİRLERİ ANADOLU BASININI MAĞDUR ETTİ”

“İçinde bulunduğumuz zor dönem içerisinde Anadolu basınının sorunu da çok büyük. Her geçen günde Anadolu basınının sorunları maalesef katlanarak devam ediyor. Bir tasarruf tedbirleri çıkarıldı ki evlere şenlik. Ülkemizde o kadar tasarruf edilebilecek olaylar var ancak bir abone bedeli, kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş olduğu ilanların yasaklanması gerçekten geçtiğimiz bayramda birçok Anadolu Gazetelerini mağdur etti. Bu konuda TGF olarak biz çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. İletişim Dairesi ve Basın İlan Kurumuyla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Temennimiz bu tasarruf tedbirlerindeki yasaklama en kısa sürede kaldırılmasıdır. Ancak bu yasakların kaldırılması da Anadolu Basınının iyiye gidişinin bir işareti olmayacak, sorunlar yine devam edecek ama bizlerde mücadelemizi sürdüreceğiz.

KARACA: “SON 4 YIL İÇERİSİNDE RESMİ İLAN ALAN 900 GAZETE KAPANDI”

Ne yazık ki son 3-4 yıl içerisinde sadece Resmi İlan alan 1800 gazeteden 900 tanesi kapandı veya birleşerek yok oldu. Bugün 100 civarında olan televizyonlar 50’nin altına düştü. Diğer televizyonlar ya internetten yayın yapıyor ya da geçici süre ekranlarını karartmak zorunda kaldı. Uydu bedellerinin çok yüksek oluşu Anadolu’da yayın yapan televizyonlarımızı çok güç duruma sokuyor. Biz TGF olarak gerek iktidar gerek se muhalefet partileriyle sorunlarımızın çözümü konusunda görüşmelerimizi sürdürüyoruz ve bu konuda raporumuzu hazırlayarak bütün siyasilerimize verdik. Anadolu Basınının rakamları çok büyük değil. Örneğin resmi ilanlarda yüzde 15’in kaldırılmasını ve yüzde 8’e indirilmesini istedik.

KARACA: “MESLEKTAŞLARIMIZ HAK ETTİĞİ ÜCRETLERİ ALSIN”

Biz hiçbir zaman işadamı bu mesleğe girmesin demiyoruz. Girsin mesleğimiz gelişsin, meslektaşlarımız hak ettiği ücretleri alsın. Sadece gazete veya televizyon sahiplerinin sorunları yok en büyük sorun çalışan arkadaşlarımızın. Anadolu’da asgari ücret alan gazeteci sayısı yüzde 10 bile yok! Zonguldak’ta bu işin içinde, Eskişehir’de bu işin içinde! Şuanda 1000 – 2000 liraya çalışan arkadaşlarımız var. Türkiye Gazeteciler Sendikası ile sendikalaşma konusunda çalışmalar yapıyoruz ama olmayan bir mücadeleyi nasıl yapacaksınız çünkü işverenin durumu kötü işverenin durumu kötü olunca işçinin durumu daha da kötü. Allah meslektaşlarımıza kolaylık versin. Ancak bizler mücadelemizi sürdüreceğiz. Eğer bu mücadeleyi bırakırsak o zaman bitme noktasında olan bu meslek tamamen bitebilir. Gazetede haber yazabilecek gazeteci sayısı düşüyor. Türkiye’de ajans haberciliği gazeteciliği bitirmek üzere!

KARACA: “ZONGULDAK BASININDAKİ BİRLİK BERABERLİK TÜRKİYE’DE ÇOK AZ”

Zonguldak’ta Derya Akbıyık Başkanımız TGF ve TGF Vakfındaki görevlerinde en aktif illerimizden birisi. Zonguldak’ta görev yapan meslektaşlarımın da dayanışma içerisinde olduğunu görüyorum ve kutluyorum. Her zaman şunu söylüyorum; Zonguldak’ta ki birlik beraberlik Türkiye’de çok az ilde var. Meslektaşlarımızın sorunlarını dinlemeye gidiyorsunuz ama 10 kişiyi bir araya getiremiyorsunuz buda çok acı bir gerçek. Bu da bir nevi sorununa sahip çıkmamaktır. Herkes sorununa sahip çıkmalı, mücadele etmeli. Mesleğimize hep birlikte sahip çıkalım.

KARACA: “İNTERNET YASASININ MUTLAKA ÇIKMASI LAZIM”

İnternet siteleri bizim başımızın belası. Mesleğin içinde internet sitesi kurup çok iyi hizmet yapan arkadaşlarımızda var onları tenzih ediyorum. Ama bu meslekten olmayan, 300-500 liraya bir alan satın alan kişilerin yapmış olduğu internet sitesi gazeteciliği bizim mesleğimize yara veriyor. Bu nedenle mutlaka internet yasasının çıkması lazım! Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda bir ışık verdi. Sadece internet siteleri değil sosyal medyayı da içine aldığı komple bir yasanın çıkarılması gerektiğini söyledi. Bu yasanın çıkması gerçekten bizi rahatlatacak. Basın Konseyi Yüksek Kurulunda şuanda aldığımız en çok şikayet vasıfsız kişilerin elinde olan internet sitelerinin işadamları, valiler, belediye başkanları, milletvekilleri veya siyasilerin resmen tehdit edilmesi şikayetidir.”

Konuşmaların ardından ZGC heyeti TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca’nın yeni yaşını kutladı. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi