Zonguldak Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısının ilk birleşimi Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan Başkanlığında gerçekleştirildi.

Zonguldak Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısının ilk birleşiminde gündem maddelerinden daha çok Maden Mühendisleri Odası binasının tahliye edilecek olması damga vurdu.

Zonguldak Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısının gündem maddelerinin görüşülmesine başlamadan gündem dışı söz alan CHP Gurup Başkan vekili Atınç Kayınova, Maden Mühendisleri Odası binasının tahliye edilecek olması hakkında şunları söyledi:

KAYINOVA, “BAKANLIK YAPIYOR BENİ İLGİLENDİRMİYOR DEMEYİN”

“Mesleki örgütlenme konusunda en önemli noktalardan bir tanesi de mesleki örgütleri olarak odalarıdır. O odalarda sadece yemek yenmiyor, oturup sohbet edilmiyor birçok sosyokültürel etkinlik herkese açık bir şekilde insanlarla paylaşılıyor. Hepimizin dostu olan hepimizle iletişim içinde olan bu insanlar bu günlerde bir takım destek bekliyorlar yardım istiyorlar ve söylenenlerin kendilerinin hak etmediği noktasında destek bekliyorlar. Destek bekledikleri belki de en önemli kişi belediye başkanı sıfatıyla sizsiniz ve sizin bu konuda ne düşündüğünüzü öğrenmek istiyoruz. Halkın seçtiği belediye başkanı sıfatıyla sizin bu konuyu kamuoyuna aktarılması noktasında herkesin bir beklentisi var. Biz sizin bu konuya müdahil olmama şansınızın olmadığına inanıyoruz. Sizin bu konuyu isterseniz çözebileceğinize inanıyoruz. Bu soruna biz sessiz kalamayız siz hiç kalamazsınız. Sizin bu konuyu çözmenizi bekliyoruz. Sizin bu konuyu çözebileceğinize inanıyoruz. Lütfen bu konuya bir el atın. Ama bize sakın şunu söylemeyin, “bakanlık yapıyor beni ilgilendirmiyor” demeyin. Bakanlık yapıyor olabilir ama siz burada müdahil olabilirsiniz.”

ALAN, “GERÇEKTEN BAKANLIKTAN BÖYLE BİR TALEP VAR”

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Kayınovanın sözlerinin ardından yaptığı konuşmada: “2-3 günden beri gündem bu konu. Çağlar Başkan başta olmak üzere maden mühendisi arkadaşlarımızla hafta içinde bende görüştüm. Dünde kendileri sayın valimizle görüştüler ardından bende sayın valimizle görüştüm. Öncelikle şahsi fikrimi söyleyeyim; Bizim Maden Mühendisleri Cemiyetiyle ilgili bu şekilde bir görüşümüz olsaydı bu iş hiç buraya kadar gelmezdi. Bilindiği gibi yer Milli Emlak’ın değil Çevre Bakanlığıyla bir bağı yok Enerji Bakanlığının yeri olduğu için buradaki muhatabı TTK Genel Müdürlüğü. Öz olarak şunu demek istiyorum; Bizim orayı yıkalım ya da orayı biz alalım gibi bir niyetimiz olsaydı onu o zamanlarda gündeme getirip Enerji Bakanlığından talep ederdik bu iş buralara kadar gelmezdi. Benim maden mühendisleri arkadaşlarımızın hepsinin emeğine saygım var ama bir taraftan da halkın talebi var. Enerji Bakanlığımıza, Cumhurbaşkanımıza ve cumhurbaşkanlığımıza halkın talepleri olmuş. Bu konuyla ilgili şikayetlerini dile getirmişler. Toplumun her kesiminin faydalanamadığını belli bir zümrenin oradan faydalandığı şeklinde talepleri olmuş. Biz detayı sayın valimizden öğrendik. “Bakanlık yapıyor” demeyin dediniz ama işin özü bu gerçekten bakanlıktan böyle bir talep var. Vali beyde neticede şuanda gelen talimatı uyguluyor.

ALAN, “BİZ HALKIMIZIN TALEPLERİNİ YERİNE GETİRİRİZ”

Kütüphane değil kitap kafe gibi halkın herkesi minin kullanacağı, çayını kahvesini içebileceği, nefes alabileceği bir mekan haline getirilebilmesi tasarlanıyor. Bunu da zaten sayın valim açık ve net şekilde Çağlar Bey ve yönetimdeki arkadaşlara söylemiş. Bizde arkadaşlara bu saatten sonra bizlik bir müdahalenin kalmadığını söyledik. “Selim Hoca burayı belediyeye istiyormuş” gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Biz halkımızın taleplerini yerine getiririz. Bizim öyle bir talebimiz olsaydı çoktan biz orayla ilgili talebimizi iletmiştik ve çoktan gereğini yapmıştık. Halkımız ne diyorsa bakanlıkta o talepleri değerlendirip istişare etti TTK Genel Müdürü ile de görüşmüşler. Yazışmaların detayından çok bir bilgim yok ama şuan için bildiğim net şekilde Maden Mühendisleri Cemiyetinin oradan çıkacağı ve kitap kafe olarak 7’den 70’e herkesin oraya gidip nefes alabileceği bir mekan haline gelip Zonguldak’ın halkına tekrar hizmet olarak sunulacak. Durum bundan ibaret! Benim orayı hemen alıp belediyeye katalım diye bir derdim olsaydı sahil projesi kapsamında onu çoktan halletmiştim. Ama sizin tereddütlerinizi ve sorduklarınızı vekillerimizle sizin vekilleriniz Ankara’da istişare edecektir. Belki bakanlıkla bir temasları olacaktır. Ben sizlerin ve maden mühendisi arkadaşlarımızın hassasiyetini anlıyorum ve Belediye Başkanı sıfatıyla vekillerimiz ve valimizle tekrar görüşüp bu konuda sizlerin sorularına cevap olabilecek ve sizleri tatmin edebilecek cevap için bir gayret göstereceğim. Bunu da en kısa zamanda sizlerle paylaşacağım.”

SELÇUK, “MEKANLARIN KUTSALLAŞTIRILMASI DOĞRU DEĞİL”

Konuşmaların ardından söz alan Ak Parti Gurup Başkan vekili Bekir Selçuk: “Biz sanırım mekanlar konusunda bir yerlerde yanlış yapıyoruz. Bana mekanları çok fazla kutsallaştırıyoruz gibi geliyor. Yani Maden Mühendisleri Odası olarak Lokal olarak bugüne kadar işlev görmüş bir yerin ilelebet Maden Mühendisi odası olarak kullanılmasının sizler için ne anlam ifade ettiğini ben anlamış değilim. Önemli olan insanın kendisidir mekanın kendisi değildir. Mekanların kutsallaştırılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Her yerde hizmet var. Ticaret Odası, Esnaf Sanatkarlar Odası, İnşat Mühendisleri Odası var niye Maden Mühendisleri Odasına takılıyoruz” dedi.

KAYINOVA, “ORADAN BAŞKA YERDE KİTAP KAFE YAPILAMAZ MI?”

Selçuk’un sözlerine karşılık veren Kayınova; “Gerekliliğin bu kadar öne çıktığı bir durum mu vardır da başka bir yere Kitap Kafe yapılamıyor da buraya yapılıyor diye o zaman bizde soralım. Kim istiyor, neden gerek duyuyor, yapılmazsa ne olur? Oradan başka bir yerde Kitap Kafe yapılamaz mı? O zaman bizde olaya buradan bakalım. Öyle bir tartışma olmaz. Burası önemli bir yer. Bu tür şeyleri daha dikkatli tartışmaya açmak gerekiyor. Daha dikkatli konuşmak gerekiyor. Bu işi siyasete malzeme yapmadan çözmek gerekiyor.”

Konuşmaların ardından Belediye Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda toplam 14 madde görüşüldü. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi