Cumhuriyet Halk Partisi Kilimli İlçe Başkanı Erol Sarıal yaptığı açıklamada, “Dün sabah saat sekiz sularında Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Ekipleri Kilimli Balıkçı Barakalarının yıkım emrini uygulamak üzere Kilimli sahilindeydiler” dedi.

Sarıal açıklamasında şunları söyledi:

KAÇAK YAPI DEĞİLDİR

“Kamuoyu bilmeli ki; Kilimli balıkçı barakaları ruhsatsız, kaçak yapılmamıştır. Bu alan 1980’li yıllarda Kilimli Belediye Başkanlığı, Zonguldak Valiliği, Mal Müdürlüğünün iş birliği ve dernekleşen balıkçılara tahsis edilmiş, 1990’lı yıllarda ise yine kamu eliyle ihale edilerek yapılmıştır. Bütün balıkçı barakaları gibi kıyı kenar çizgisi içinde kalmaktadır. Kilimli balıkçı barakaları Gerze, Cide, Kozlu, Karasu nasıl yapıldıysa aynı ilkelere ve imara uygun yapılmıştır. Tüm il ve ilçelerde yapılan her barınakta olduğu gibi Kilimli’de de çoğunlukla amatör balıkçıların faaliyet göstermektedir.

BALIK AVCILIĞI DIŞINDA BAŞKA BİR FAALİYET YOKTUR

Kilimli Balıkçı barakalarında gayri meşru veya uygunsuz işler yapıldığı doğru değildir. Bu balıkçılara atılmış büyük bir iftiradır. Birçok balıkçı her mevsim ailesi ve çocuklarıyla barakalarında barınmakta, ikamet etmektedir.

BARAKALARIN BALIKÇI OLMAYAN ŞAHISLARA AİT OLDUĞU YALANDIR

Baraka sahibi 7-8 balıkçının olduğu, diğerlerinin eşraf olduğu doğru değildir. Barakalarda 90’ın üzerinde balıkçı barınmakta, doğrudan deniz avcılığı ile meşgul olmaktadırlar.

1990’DAN BERİ BALIKÇILARIN KORUDUĞU ALAN ELLERİNDEN ALINMAKTADIR

Burası balıkçılara tahsisli olmasaydı, bu gün böyle boş bir alan kalmazdı. Balıkçılar bu alanı gasp etmemiş; devletin tahsis ettiği alanı koruyarak kaçak yapılaşmayı önleyerek korumuşlardır.

ZAMAN TANINMAMIŞTIR

balıkçıların yakarışları dinlenmemiştir. Yeterli zaman tanınmamıştır. Bütün istekleri göz ardı edilerek balıkçı barakalarının yıkımına başlanmıştır.

UYGUN BİR YER GÖSTERİLMEMİŞTİR

Hiç değilse kendilerinin baraka yapabileceği, av malzemelerini koyabilecekleri uygun bir yer gösterilmemiştir.

YIKIM YASADIŞIDIR

Yıkım için bir yargı kararı yoktur. Yalnızca imzalanmış bir talimat vardır. Balıkçıların yıkıma karşı açtıkları yürütmeyi durdurma kararının yargıca ele alınacağı 15 günlük süre dahi beklenmemiştir. Yıkım yasa dışıdır.

DEVLET ŞEVKATI BALIKÇILARDAN ESİRGENMİŞTİR

Şehirde yaşayan her meslek grubunun, herkesin babası olması gereken belediye başkanı, ilçenin, ilin, tek başına iktidarın birinci sıra milletvekili kendilerini seçen halka telefonlarını kapatmışlardır. İlçe Kaymakamı kimseyi dinlememiş; ilin valisi alttan ve üsten gelen baskılara karşı çaresiz kalmıştır.

Çiçeği burnunda il başkanı Avcı, Deniz Avcılarına karşı Rantçıların yanında olacağını açıkça göstermiştir. Balıkçılar dayanaksız ve çaresizce eşyalarını toplayarak barakalarını terk ediyorlar.

Siyaseten kırgınlar; 30 yıllık yerleşkelerinden koparıp atan, şevkatını esirgeyen devlete küskünler..

HESABINI AKP’DEN SORACAĞIZ

Yaşananların hesabını AKP’den soracağız.. Sandık az ötemizde duruyor” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi