Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, Köylere Hizmet Götürme Birliğince yapılan ihalelerin askıda, adrese teslim gibi yapıldığını gördüklerini belirterek bu ihalelerin yerel gazetelerde yayınlanması gerektiğini belirtti.

Yerel gazetelerde yayınlanma ibaresi olmadığından dolayı yetkililer bunları ihale yapmıyor ve doğrudan temin yapıyor. Burada doğrudan temin ile adrese teslim ihaleler veriliyor diyen ZGC Başkanı Derya Akbıyık, açıklamasına şöyle devam etti:

GAZETELERDE YAYINLANMAYAN İHALELERİN ADRESE TESLİM YAPILDIĞINI GÖRÜYORUZ

“Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) valiliğimize bağlı olarak İl Özel İdare kapsamında ilimizi, ilçelerimizi, beldelerimizi ve köylerimizi kapsıyor. Burada çeşitli ihaleler oluyor. Buraya büyük ödenekler aktarılıyor. Burada yapılan ihalelerin biz askıda, adrese teslim gibi yapıldığını görüyoruz. Bu ihalelerin normalde yerel gazetelerde yayınlanması gerekiyor. Fakat Köylere Hizmet Götürme Birliğinde yerel gazetelerde yayınlanma ibaresi olmadığından dolayı bunun arkasına sığınan yetkililer ve ilgililer bunları ihale yapmıyor ve doğrudan temin yapıyor. Burada doğrudan temin ile adrese teslim ihaleler veriliyor. 2-3 kişi bulunuyor veya askıya çıkarılıyor birisi gelip ihaleyi alıyor ama burada milyonlarca lira ihaleler yapılıyor. Bu ilanların mutlak suretle yayınlanması sağlanmalı. Kapalı kapılar ardında ihaleler yapılmamalı. Rekabet şartları doğmalı. 21 B’yi kullanılmasın. Doğrudan temin kullanılmasın. Bunlar ancak çok acil hallerde, gecikmesinde sakınca görülen hallerde kullanılsın. Böylelikle hem devlet kazansın hem de yerel medyadaki arkadaşlarımız kazansın.

DOĞRUDAN TEMİN YAPILAN İHALELERLE KAMU ZARARA UĞRATILIYOR

Doğrudan Temin usulüyle yapılan ihalelerde hem kamu zararı oluşabiliyor. Bu konuyu biz valiliğimizde dile getirdik. Basın İlan Kurumu Genel Müdürümüze makamında dile getirdik. Burada hem kamunun zararı var. Basın İlan Kurumunun zararı var. Yerel Gazetelerin zararı var. İhaleler şeffaf yapılsa belki rekabet ortamından kaynaklı olarak ihale bedelinde fiyat kırımları olacak, ihale gerçek hak ettiği değerde yapılacak. Aksi takdirde kamu zarara uğratılıyor. Basın İlan Kurumu zarara uğratılıyor dolayısıyla yerel basında zarara uğratılıyor. Bunun biran önce değişmesi için Türkiye Gazeteciler Federasyonu nezdinde açıklamalar yaptık. Diğer basın kuruluşları da bu konuda açıklamalar yaptı. Ülkemiz genelinde birçok valilik tüm ihale ilanlarının gazetelerde yayınlaması konusunda genelge yayınlıyor Zonguldak’ta da bu genelgenin yayınlanması gerekir. Yayınlansın ki her şeyin şeffaf olması sağlansın kamu zararı önlensin. Hem kamu zararının önlenmesi hem de yerel gazete ilanı kaybının önlenmesi bakımından bu konuyu önemli ve değerli buluyoruz. Yetkililerinde bu konuya acil çözüm bulmalarını talep ediyoruz.

RESMİ İLAN KAMU YARARI SAĞLIYOR

Kütahya’nın Emet İlçesi’nde Gazi Emet Gazetemiz’in sahibi yaptığı örnek mücadele ile resmi ilan yayınının sağladığı yararı çarpıcı bir şekilde ortaya koymuştur. İlansız bir şekilde doğrudan alım yoluyla 960 bin liraya yaptırılacak iş konusunda şikayette bulunmuş, kendisine ilgili firmaca 100 bin lira zarar tazmini teklif edilmiş ancak kabul etmemiştir. Yapılan ilanla iş 520 bin liraya yaptırılmış, devletimiz 440 bin lira kara geçmiştir. 3 bin liralık ilanın 147 katı devletin kasasına kalmıştır. Bu sadece bir örnektir ve resmi ilan devletimize yük değil kazanç sağlamaktadır.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi