Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şubesi, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü vefatının 47. yılında saygı ile andı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şubesi, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı, Türkiye Cumhuriyetinin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü vefatının 47. yılında saygı ve minnetle andı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyetinin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanı, asker, devlet adamı, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk’ün yakın silah ve dava arkadaşı; Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, İkinci Cumhurbaşkanı; devlet ve siyaset adamı, Lozan Kahramanı ve Kurtuluş Savaşımızın Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 47.yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.

İSMET İNÖNÜ KİMDİR?

Özellikle son yıllarda gençlerimizin, Cumhuriyet Tarihimiz ve ülkemizin “Makus Talihi”ni değiştiren olay ve kahramanlarından, yaşanan tarihi gerçeklerinden habersiz yetişmekte olduğu gerçeğini düşünerek bu soruyu cevaplamaya çalışalım özetle;

İsmet İnönü, genç ve başarılı bir Tümen Kurmay Başkanı iken,31 Mart Olayı (13 Nisan 1909) olarak bilinen ayaklanmayı Selanik‘ten gelerek bastıran Hareket Ordusu’nda görev almıştır. 1910-1912 yılları arasında komutanlık yaptığı Yemen’de Yüzyıllık Yemen İsyanı’nın bastırılması harekâtına katılmış ve başarıyla isyan bastırılmıştır. 19 Mart 1920’de Mustafa Kemal’in çağrısı üzerine gizlice tekrar Ankara’ya geçip, Milli Mücadelede önemli görevler üstlenmiştir. Edirne Milletvekili seçilerek çalışmalara katılmış, Genel Kurmay Başkanı olarak düzenli bir ordu kurmayı başarmıştır ama İstanbul Hükümeti tarafından idama mahkum edilmiştir (Haziran 1920).

İsmet İnönü,Batı Cephesi komutanlığına atanarak (4 Mayıs 1921) Birinci ve İkinci İnönü Savaşlarını kazanmıştır. Sakarya ve Başkumandanlık Meydan Savaşlarında etkili olmuştur. 1922 Yeni Bağımsız, Çağdaş, Laik Türkiye Cumhuriyeti kurucu kadrolarında yer almıştır. Dışişleri Bakanı ve Lozan baş delegesi olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin Tapu Belgesi Lozan Barış Antlaşmasını imzalamıştır (24 Temmuz 1923) . İlk Cumhuriyet Hükümeti’ni kurmuştur (3o Ekim 1923). Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisinin oybirliği ile Cumhurbaşkanı seçilmiştir (11 Kasım 1938).

İkinci Dünya Savaşına Türkiye’yi sokmamak için devletlerarası politika alanında çok yönlü çalışmış ve bunu başarmıştır. İsmet İnönü döneminde atılan en önemli adımlardan biri de Anadolu Aydınlanması hareketi Köy Enstitüleri’nin (1940) kurulması olmuştur. Çok partili demokratik hayata geçişi sağlayarak ve dürüst bir seçim yasası yaptırarak iktidarı devretmiştir (14 Mayıs 1950). Şimdi biraz da bu yaşanan süreçteki bazı önemli dönüm noktalarına tarihe geçmiş sözleri ile  İsmet İnönü’nün  kendi cümlelerinden tanık olalım; “Bir büyük imparatorluğun çökmekte bulunduğu kaygısı ve memleketi kurtarmak ödevinde olduğumuz düşüncesi, bizim gençlik yıllarımızın en unutulmaz hatırasıdır.

İmparatorluğun çöküşü içinde vazife yapmaya çırpınırken, hesapsız şehitler ve felakete uğrayanlar arasında, yaşayarak çıkmak gibi bir umulmadık olay başımdan geçti. Milli Mücadele, ben otuz sekiz yaşında iken zaferle bitmiştir. Bu devirde, amansız ve kudretli dış düşmanlar karşısında, kendi memleketimizi temsil yetkisi iddia edenlerin idam fermanını boynumuzda taşıyarak çıkabildik. İkinci Dünya Savaşı kapıya dayanmış, gelişmekte olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı ismet İnönü, büyük bir diplomatik başarı ile büyük istiklal mücadelesi sürecinden yorgun çıkmış devletini bu savaşa sokmayarak tarafsız kalmaya gayret etmiştir zor dönemde bir gün bir ekmek kuyruğunda kendisine "paşam bizi ekmeksiz bıraktın" diyen bir çocuğa İsmet İnönü’nün verdiği cevap “evet sizi ekmeksiz bıraktım ama babasız bırakmadım" olmuştur. İsmet İnönü’nün şehrimiz Zonguldak’ta bulunan görkemli anıtının kaidesinde yazılı bulunan şu sözleri muhteşemdir; “Bir memlekette namuslular, en az namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur” Dünya siyasetinde Ülkemizi 2. Dünya Savaşı’nın büyük yıkıntılarından koruyan İsmet İNÖNÜ, 1964’te, Kıbrıs olayları nedeniyle, ABD’den Türkiye’ye karşı gelen tehdit ve baskılar karşısında söylediği şu sözler de belleklerde yer etmiştir; “Gerekirse yeni bir dünya kurulur ve Türkiye orada yerini alır”

Her adımını milletinin ve devletinin geleceğini düşünerek planlayan İsmet İNÖNÜ; Kurtarıcımız ve Kurucumuz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün hayali olan; sağlığında tüm çabalarına rağmen hayata geçiremediği, çok partili siyasi yaşama geçişi; kansız, kavgasız ve barış ortamı içinde gerçekleştirebilmiştir. 14 Mayıs 1950’de yapılan çok partili genel seçimlerin sonucunda iktidarın el değiştirmesini; “en büyük yenilgim, en büyük başarımdır. Sükunetle ve sulh yoluyla iktidarı devir ediyorum bundan daha büyük mutluluk var mı?” sözüyle açıklamıştır.

İNÖNÜ, gericiliğin büyük bir tehdit olduğunu anlatmaktadır. İsmet İNÖNÜ’nün gericilikten kurtuluş yolu nettir: “ülkeyi irticadan korumak için siyasiler, milletin dini değerlerini asla sömürmemelidir.” Ve İsmet İnönü, şu sözleri ile uzun siyasi  hayatımı bir cümlede canlandırmak isterim: Bütün ömür boyunca her zaman elde edilmesi millet için aziz olan bir amaç peşinde koştum. Bu, bana şevk ve kuvvet vermiştir. Bu büyük kahraman, büyük devlet adamını 25 Aralık 1973’de Ankara’da ebediyete uğurladık. Kabri, dava arkadaşı Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün huzurunda, Anıtkabir’dedir. Huzur içinde yatsın. Mekanı cennet olsun. Saygı ve minnetle anıyoruz.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi