Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şube Yönetimi, “Demokrasi ve Adalet uğruna şehit verdiğimiz tüm yurtsever aydınlarımızı saygıyla anıyoruz” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şube Yönetimi ve Gençlik Kolları, Demokrasi Haftası etkinlikleri kapsamında haince katledilen Gazeteci Yazar Uğur Mumcu ve demokrasi şehitlerini andı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şube Yönetimi ve Gençlik Kollarının konu hakkında yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“Ocak ayı soğuktur. Gün ışığı az, geceleri uzundur.  Atatürkçü, laik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti ile sorunu olan, aydınlıktan, aydınlanmadan rahatsız karanlığın elleri özellikle mi seçti bilinmez ama biz, ülke, Cumhuriyet sevdalıları için derin, bir yaradır takvim sayfalarına kanla ve vahşetle iz bırakmış olan bu tarihler: 31 Ocak 1990 Prof. Dr. Muammer Aksoy (Atatürkçü Düşünce Derneği Kurucu Başkanı Anayasa Hukukçusu), 01 Şubat 1979 Abdi İpekçi (Araştırmacı/Gazeteci), 24 Ocak 1993 Uğur Mumcu (Gazeteci/Aydınlanmacı Yazar), 24 Ocak 2001 Gaffar Okkan (Diyarbakır Emniyet Müdürü). Onların özgeçmişlerine baktığımızda gördüğümüz farklı yaşam öyküleri, farklı meslekler,  farklı eğitim alanlarıydı ama bir ortak noktaları vardı ki, yaşamlarının sonunun nasıl olacağını belirledi.

O nokta, asla taviz vermedikleri, vermeyecekleri ahlaki bir sorumluluk ve görev bildikleri ilkeleri, yurtseverlikleri, kutsal “vatan davası.” Tetiği çeken eller de farklıydı belki ama o silahların arkasındaki zihniyetin amacı aynıydı. Katline karar verilip o katil ellerce canlarına kıyılan Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğulları, Çetin Emeç, Onat Kutlar, Turan Dursun, Mustafa Fehmi Kubilay’lar ve nice yurtsever aydınların, GENÇ fidanların da baş koydukları dava. O dava, karanlığın değil aydınlığın, bölünme değil bütünleşmenin, kavganın değil barışın davasıydı.

Görevleri Atatürk Devrimlerinin izindeki demokratik, laik, çağdaş, özgür Türkiye Cumhuriyeti’ni müdafaa ve muhafaza etmekti. Bunlardan ödün vermeyi, yönlerini değiştirmeyi, korkuya teslim olmayı hiç düşünmediler. Ne demiş yiğit gazeteci Uğur Mumcu? “İsterler ki susalım! İnsanlar sadece konuştukları şeylerden değil, sustukları şeylerden de sorumudurlar. Ben Atatürkçüyüm. Ben, cumhuriyetçiyim. Ben Iaikim. Ben antiemperyalistim. Ben tam bağımsız Türkiye’den yanayım. Ben insan hakIarı savunucuyum. Ben, terörün karşısındayım… Ben, yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım. Öyleyse vurun, parçalayın, her parçamdan benim gibiler beni aşacaklar doğacaktır.”

Atatürk’e, Devrim ve ilkelerine açıkça yapılan saldırıların, iftiraların daha da  arttığı bir dönemde Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kurucu başkanı Prof.Dr.Muammer Aksoy, “Atatürkçüler, dinin değil, din bezirganlarının düşmanıdırlar. Vicdan özgürlüğünün değil, başkalarının vicdan özgürlüğünü tanımayan, vicdan ve inancı kendilerinin tekeline almak isteyen saldırganların düşmanıdırlar. Uygarlıktan yana olanlar, gerilikten yana olanlar kadar yürekli ve özverili olmadıkça, Türkiye'nin aydın ufuklara doğru gidişi sürdürülemez, dahası ortaçağ karanlığına gömülmesi önlenemez.” söylemleri, düşünce yapısı ile aynı karanlık odakların hedefi olmuş ve genel başkanlığını yaptığı derneğimizin kuruluşundan dokuz ay kadar kısa bir süre sonra o hainlerce katledilmiştir.

Abdi İpekçi, Atatürk ilkelerinden, bağımsızlıktan, özgür düşünceden asla taviz vermeyerek, basında öncü kimliğiyle aynı katilleri rahatsız etmiş yine aynı karanlığa kurban verilmiştir. Vatan ve insan sevgisiyle dolu kahraman bir emniyet görevlisi, Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan da aynı ilkelere bağlı, bölücülüğe, gericiliğe, emperyalist oyunlara yiğitçe karşı duruşu, toplumun tüm katmanları tarafından sevilen saygı duyulan tarafsız devlet adamı kimliğiyle o karanlık senaryonun oyuncuları tarafından yine bir  Ocak ayazında, aynı kaderi paylaştığı Uğur Mumcu için hazırlatmış olduğu anma programının yapılacağı gün, O’nun ölüm yıldönümünde  bu defa kendisi için hazırlanan suikasta kurban edilmiş, ülke insanlarını yasa boğmuştur.

Yiğitler ölür fikirleri ölmez. Davaları yok edilemez. Unutmayacağız. “Vurulduk ey halkım unutma bizi!” Diyen yiğit Uğur Mumcu’ya andımız olsun. İmkansızlıklar içinde destanlar yazan büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal’e, Bütün Vatan müdafaasına canını koyan Kuvvay-ı Milliye kahramanlarına, Aksoy’lara, İpekçi’lere, Okkan’lara, Kışlalı’lara, Üçok’lara, nice cesur yürekli şehitlerimize sözümüz olsun. Unutmayacağız. Unutturmayacağız. Saygıyla ve Minnetle Anıyoruz.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi