Türkiye Kamu Sen Zonguldak İl Temsilcisi ve Türk Tarım Orkam Sen Şube Başkanı Mithat Bülent Bağcı yaptığı açıklamada, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama sonrası jet hızı ile TBMM gündemine alınarak kanunlaştırılan; Pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere ve Diş Hekimlerine 5 bin TL’lik ücret artışı düzenlemesi, kamu çalışanlarına şok etkisi yaratmıştır” dedi.

Bağcı açıklamasında, “Pandemi döneminden geçtiğimiz ve geçtiğimiz iki yılı içine alan dönemde sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm kamu çalışanlarının ekonomik, sosyal ve mesleki anlamda problemler yaşadığı ortadadır” diyerek şunları söyledi:

“Bu problemlerle bağlantılı olarak tüm kamu çalışanlarının umut ettiği olumlu yaklaşımlar, yaklaşık 3 ay önce sonuçlanan ve önümüzdeki iki yılı kapsayacak toplu sözleşme sürecinde karşılık bulamamıştı. Toplu sözleşme sürecindeki işveren kurulunun anlamsız direnci ve Memur Sen'in dirayetsiz duruşu sonrası, konfederasyonumuzu da yok sayarak imzaladığı mutabakat metni, kamu çalışanlarına hayal kırıklığı yaşamakla kalmamış, sendikacılığı da yeniden sorgulanır hale getirmiştir.

Bugün yaşanan ani gelişme sonrası, sağlık hizmetinin bir ekip çalışması olduğu gerçeğine aykırı, Sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile yapıldığını düşündüğümüz ve pratisyen ve uzman doktorlar ile diş hekimlerinin cımbızlanarak, mali anlamda iyileştirme kapsamına alındığı, diğer tüm sağlık çalışanlarının ve tüm kamu çalışanlarının ötekileştirildiği uygulama, tüm çalışanlar arasında hayal kırıklığı oluşturmuş, çalışma barışı dinamitlenmiştir.

Tarım ve Ormancılık hizmet kolumuzda görev yapan veteriner sağlık grubu kamu görevlileri, geçmiş dönemde yapılan sağlıktaki tam gün uygulaması kapsamına doğrudan alındığında yani, külfeti bölüşürken sağlık çalışanı sayılırken, son iyileştirme dahil, fiili hizmet, sağlık personeline karsı girişilen cezai uygulamaların arttırılması gibi uygulamalarda, hekim grubumuzun nimetten uzak tutulması da gözlerden kaçmamaktadır.

Yetkili konfederasyonun alelacele imzaladığı geçmiş toplu sözleşmede yer almayan, onları baypass eden bu ve benzer bazı meslek gruplarına yönelik iyileştirme uygulamaları hususunda ne diyeceği ayrı bir merak konusudur.

Kamu çalışanlarına yönelik iyileştirme amaçlı bir düzenleme yapılırken bile adalet algısından uzak ve sağlık meslek mensupları arasına nifak sokan bu düzenleme, genel anlamda tüm kamu çalışanlarında var olan beklentilerin tavan yapmasına sebep olmuştur. Türkiye Kamu-Sen olarak tüm kamu çalışanları için ek zam talep ettiğimiz ve bunu ısrarla vurguladığımız bir dönemde, sağlık çalışanlarının arasında ortaya çıkan ve tüm kamu çalışanlarını da rahatsız eden bir ayırım kabul edilemez.

Yapılması gereken, tüm kamu çalışanlarını kapsayacak bir düzenlemenin, mevcut bütçe görüşmeleri çerçevesinde hayata geçirilmesidir. Bu anlamda mücadelemiz ve çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi