Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Cemalettin Çataklı, arıcılığın önemine değinerek, bölgedeki arıcılığı geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kestane balı ve diğer bal üretimlerini artırmak üzere arıcılıkla ilgili proje yaptıklarını belirten Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Cemalettin Çataklı, konu hakkında şu bilgileri verdi:

“Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak İl Özel İdaresiyle yaptığımız proje kapsamında İl Özel İdaresi kaynaklarıyla gerçekleştireceğimiz Arıcılığın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında proje şartları belirlenmiş olup Proje ile İlimiz Merkez ve İlçelerinde her ilçede 10 proje olmak üzere belirlenecek 80 çiftçimize 10 adet en az 8 çerçeveli (6 yavrulu) canlı arı materyali teslimi gerçekleştirilecek. Bu çalışma ile bölgemizdeki arıcılığı geliştirmeyi hedefliyoruz. Bölgemiz arıcılık açısından çok önemli. Özellikle kestane balı da çok önemli. Kestane balının antioksidan özelliği var ve diğer illerden de kestane balına çok talep var. Bu nedenle kestane balı ve diğer bal üretimlerini artırmak üzere arıcılıkla ilgili proje yaptık. BAKKA ve Arıcılar Birliğiyle yaptığımız projemiz var o da hayata geçiyor. Ana arı üretimi, arı sütü üretimi, Propolis üretimi konularında 40 bayan çiftçimiz istihdam edilecek.

Hayvancılıkta olmazsa olmaz ana girdi yem oluyor. Bu kapsamda 5 yıldır yapmış olduğumuz yem bitkisi desteğini bu senede yapıyoruz. 2021 yılında bakanlık bütçesinden yapmıştık bu sene İl Özel İdaresi bütçesi ile 25 ton yonca dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Mera bitkisi olan Reglas İtalyan çiminden de 2 ton alıp çiftçilerimize dağıtacağız.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi