Zonguldak’ın merkezinde inşaatı devam eden ancak aradan geçen yaklaşık 7 yılda tamamlanamayan Zonguldak Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğü Hizmet Binası inşaatıyla ilgili yeni önemli detaylar ortaya çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, İnşaatın yapımındaki gecikmelerin nedenlerine, gecikmeden kaynaklanan zararların sorumlulara rücu edilip edilmediğine ve yapının hangi tarihte tamamlanabileceğine ilişkin 21.01.2022 tarihinde TBMM Başkanlığına sunmuş olduğu soru önergesini yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, işteki son gecikmelerin sebebi olarak, yeni deprem yönetmeliği çerçevesinde projede yapılan tadilatları gösterirken inşaatın sürüncemeli sürecine ilişkin önemli bilgileri paylaştı.

Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan yanıtta işin ihale şartnamesine uymayan ilk yükleniciyle ilgili yargı sürecinin devam ettiği, ayrıca ikinci ihalenin fesih edilmesi nedeniyle sonraki yüklenici firmaya da dava açıldığı bilgisi verilirken; inşaatın henüz temel imalatlarının tamamlandığı, yer teslimi, ruhsatlandırma süreci ve proje tadilatları nedeniyle işin bitim tarihinin 18/08/2022 olarak belirlendiği açıklandı.

İlk ihale edildiği 2014 tarihinden bu yana maliyeti katlanarak artan projenin son ihalesinde ilave maliyetinde oluşmadığı bilgisine yer verilirken, Bakanlıktan gelen 18.02.2022 tarihli yanıtta şu detaylar yer aldı:

“İşin sahibi olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün talepleri ve proje alanında yaşanan sıkıntılardan dolayı yeni deprem yönetmeliğine uygun olacak şekilde proje tadilatına gidilmiş, proje tadilatları yapılana kadar iş durdurulmuştur. Proje tadilatlarının bitirilmesine müteakip işe yeniden başlanmıştır. İşteki gecikmelerin sebebi proje tadilatı kaynaklıdır.

Söz konusu soru önergesi cevap tarihinde proje tadilatı kapsamındaki iş ve işlemler devam etmekte olduğu ve tekrar işe başlama tarihi belli olmadığından işin gecikme süresi bildirilememiştir.

Proje tadilatlarının bitirilmesine müteakip işe yeniden başlanmış olup; işin temel imalatları tamamlanmıştır. Bodrum kat perde imalatları da tamamlanmak üzere olup, bodrum kat tabliye imalatına başlanılacaktır. Zonguldak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz Süre Uzatımı ve Ödenek Aktarma Komisyonu tarafından 24/12/2021 tarih ve 1 sayılı komisyon kararı ile yer teslim tarihi ile ruhsat alınıp fiili işe başlama tarihi arasındaki sürelerden ve proje tadilatından kaynaklı sürelere istinaden ilave süre verilerek yeni iş bitim tarihi 18/08/2022 olarak belirlenmiştir.

İlk yüklenici Çalışkaner İnş.Tur.San.ve Tic. Ltd. Şti. uhdesindeki yapım işi Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 21.maddesi gereği tasfiye edilmiş olup, bu konu ile ilgili dava devam etmektedir. Ayrıca, ikinci ihalenin fesih olmasından dolayı yüklenici Ahmet Salih ÇELİKKANAT + Özbulut Yapı Taahhüt İnşaat Gıda Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. adi ortaklığına dava açılmış olup, halen devam etmektedir. Yapım İşinin maliyetinde herhangi bir artış meydana gelmemiştir.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi