29 Ekim Kadınları  Derneği Zonguldak Oluşum Platformu dönüm sözcüsü Gülhan Çetin yaptığı açıklamada,  ’27 Aralık Ankara için onur gönüdür’ dedi.
Çetin açıklamasında, “Bugün Heyet-i Temsiliye ve Mustafa Kemal Atatürk’ün, Ankara’ya gelişlerinin yüzbirinci yıl dönümündeyiz. Kurtuluş Savaşımızın ilk adımlarının atıldığı 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresinde, Milli Mücadelenin merkezinin Ankara olması kararı alındı. Heyeti Temsiliye üyeleri  ve Mustafa Kemal Paşa, 4 Eylül 1919 ‘da Sivas’ta gerçekleştirilen Kongre’nin ardından 18 Aralık  günü Ankara’ya gitmek üzere yola çıktılar” diyerek şunları söyledi:
“Osmanlı’nın başkenti İstanbul iken, Ankara neden tercih edildi? Yanıtı açıktır: Çağımızda tüm kurtuluş savaşları, ulaşılması zor olan iç bölgelerde verildi. Kurtuluş Savaşı, İşgal altında olan  İstanbul’da verilemezdi. Atatürk’ün Samsun’a çıkışından itibaren, çeşitli Anadolu kentleri kurtuluş mücadelemizin karargahı oldular. Ankara’nın sürekli karargah olmasının nedeni, coğrafi  koşulların elverişliliği, demiryolunun ucu ve İstanbul’a ulaşımın göreceli olarak daha kolay olmasıydı. Daha önemli olarak, Sivas halkı gibi Ankara halkının da işgalci ve teslimiyetçi politikalara karşı dirençli tutumuydu. İstanbul, kozmopolit bir kentti. Devrimin önderleri için güvenli değildi. İstanbul halkı, çok korkutulmuş ve sindirilmişti. Osmanlı Hükümeti kendi gücüne güvenmekten ve halkı korumaktan vazgeçmiş durumdaydı. Mustafa Kemal ve arkadaşları,  savunma hattının ve gücünün Anadolu halkının bağrından filizleneceğine inanıyorlardı. 
Kurtuluş Mücadelemizin önderleri, daha 1919’da bu inançla yola çıktılar. 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Cebesoy’un örgütlemesi ile Heyet-i Temsiliye, Ankara’da görkemli bir törenle  karşılandı.Seymenler, coşkulu gösterileri ile adeta muazzam bir mücadelenin muştusunu veriyorlardı. Mustafa Kemal daha sonra bugünleri “ Ankara’ya ilk kabul olduğum gün sade bir vatandaş, ulusun bir bireyi idim. Hiçbir sıfatım, selahiyetim ve ünvanım yoktu. Ankara, beni çocuklarıyla, kadınlarıyla, ihtiyarlarıyla bütün sahrayı doldurmuş karşıladılar.” diye anlatır. Kurtuluş Savaşı, bu tarihten başlayarak Ankara’dan yönetildi. Cumhuriyet burada ilan edildi. 
Kadın-erkek tüm halkı, yurttaş kılan Cumhuriyet Devrimleri burada yürürlüğe girdi. Bu görkemli geçmiş, Ankara’nın başkent oluşunun da nedenidir. Ankara 27 Aralık’ta iki onuru taşımaktadır. Biri; bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin önderlerine ev sahipliği yapmak, diğeri bu muazzam zaferin yaratıcıları arasında olmak. Bu zafer, önderliğin başarısının yanında, Ankara halkının kurtuluşa olan inancı ve mücadeleci ruhunun eseridir. Cumhuriyet’in Ankarası, 27 Aralık’ı aynı inançla kutlamaktadır. 
29 Ekim Kadınları olarak, 27 Aralık ruhunu içselleştirmeyi, önderlerin ve halkın kararlılığı ve birlik ruhunu örnek edinmeyi görev biliyoruz. İçinde bulunduğumuz koşullarda tırmanan gericiliğe karşı Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözlerini yinelemek ve hep aklımızda tutmak  istiyoruz:  En önemli kurtuluş ilkesi, halkın örgütlenmesidir. Örgütlenmeyi bilmeyen halk, saray karşısında, sömürgeciler karşısında yenilir, ezilir.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi