Türk Kızılay Zonguldak Şubesi Başkanı Aydın Ergenç, ‘’Kızılay’a yardım insanlığa hizmettir, kadın kardeşlerimizin kan bağışında atağa geçerek öncü olmalarını istiyoruz’’ dedi.

Başkan Ergenç, yaptığı açıklamada, kent merkezindeki Zonguldak Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde ve her gün 2 ayrı ilçede de iki kan aracı olmak üzere 3 ekip bulundurduklarını söyledi.

Aralarında gönüllülerin de yer aldığı yaklaşık 40 kişiden oluşan görevlilerle hizmet verdiklerine dikkati çeken Ergenç, şöyle konuştu:

‘’Kızılay aracılığıyla bağışlanan kanları, ilimizde bulunan 13 civarındaki hastanelere teslim ediyoruz. Kentimizdeki hastanelerimizin kan ihtiyacının yaklaşık yüzde 95’inin karşılanmasına aracılık etmekteyiz. Ramazan ayında iftar sonrası kent merkezindeki kan bağışı noktamızın yanı sıra cumartesi günleri iki ayrı ekibimiz saat 24.00’e kadar hizmet vermektedir. Kan bağışında bulunmak isteyenler, bizimle irtibata geçmeleri durumunda sokağa çıkma kısıtlamasından da muaf tutulmaktadır.

Ağır kış şartlarında, yazın veya ramazan ayında kan bağışında düşüş yaşanmasına rağmen, ne yazık ki Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de kadın kan bağışçı sayısında azalma var. Kızılay’a yardım insanlığa hizmettir, kadın kardeşlerimizin kan bağışında atağa geçerek öncü olmalarını istiyoruz. Kadınlar bizi dünyaya getiriyorlar, bize can veriyorlar, bu can verme ömürleri süresince devam ediyor. Kan bağışı noktalarımızda kadınlarımızın kan verirken kendilerini rahat hissedeceği, mahremiyetlerini muhafaza edeceği ortamlar oluşturuyoruz. Kadınlardan yılda 3 sefer kan alınabiliyor. Daha fazla kadın kardeşlerimizi kan bağışı noktalarında görmek istiyoruz. Kadın bağışçı kardeşlerimizin sayısının artmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Kadınlarımız her şeyimiz. Dünyada her şey kadının eseridir. Önümüzdeki günlerde kan bağışında bulunan kadın kardeşlerimizle program gerçekleştirmeyi planlıyoruz.’’

‘’BU YIL 5 BİN 971 ÜNİTE KAN BAĞIŞI YAPILDI’’

Kentte 1 Ocak 2021’den itibaren bugüne kadar 5 bin 971 ünite kan, 80 kök hücre ve 23 immün plazma (Kovid-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay’ı tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması amaçlanmaktadır) bağışında bulunulduğuna işaret eden Başkan Ergenç, şöyle devam etti:

‘’Kentimizde geçen yıl 19 bin 280 ünite kan, 781 kök hücre ve 298 plazma bağışında bulunuldu. 2021 sonu itibariyle 24 bin ünite kan bağışı yapılacağını hedefliyoruz. Bu arada geçen yılın Kasım ayından itibaren 327 adet immün plazma alındı. Felaket anında mağdurların yardımına koşan ve 1868’de kurulan Türk Kızılay’ı, ayrım gözetmemesinin yanı sıra tarafsızlık çerçevesinde hayır kurumu niteliğinde çalışan yardım kuruluşudur. Kızılay, uluslararası üst kuruluşlar olan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi’ne bağlıdır. Hayata kan verelim, bir damla kan, kurtarılan bir candır. Kızılay'a düzenli kan bağışında bulunarak hayat kurtaran kan dostlarından biri olunuz.’’

Türk Kızılay Zonguldak Şubesi Başkanı Aydın Ergenç, il genelinde merkez, ilçelerden Karadeniz Ereğli, Alaplı, Çaycuma, Gökçebey, Devrek, Kozlu ve Kilimli, beldelerden Beycuma ve Çatalağzı’nda temsilcilikleriyle hizmet verdiklerini, merkez ve ilçelerde Genç Kızılay ve Kadın Kolları oluşturduklarını sözlerine ekledi. Haber: Şaban YILMAZ

Editör: Haber Merkezi