Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Memiş yaptığı açıklamada, “2021 bütçesi TBMM’de görüşülmeye başlanmıştır. Ama emeklimizi ilgilendiren intibak ve bayram ikramiyeleriyle ilişkin bir değerlendirmeye yer verilmemesi önemli bir eksikliktir” dedi.

Memiş açıklamasında, “Sosyal Güvenlik ülkemizin en kapsamlı koruyucu şemsiyesidir. İstihdam sosyal güvenliğin gelirini ve geleceğini güvence altına alan ve çalışma çağında olan her bireyin erişmesi olan bir haktır” diyerek şunları söyledi:

“Sosyal Güvenlik mevzuatında yapılan değişikliklerle aylığa hak kazanma koşullarında ve aylıkların hesaplanmasında farklılıklar öngörülmüştür. Sosyal güvenliğin normu eşitlik demektir. Anayasamıza ve onayladığımız sosyal güvenlikle ilgili 102 sayılı İLO sözleşmesine aykırılık teşkil eden 4444 ve 5510 sayılı kanunların yeniden değerlendirilmesi ve intibakla birlikte değişikliklerin yapılması sosyal devlet olmanın bir yükümlülüğü olarak görülmelidir. Emekli aylıklarının hesaplanmasındaki karma sistem emekli aylıklarının bütünlüğünü bozuğu gibi kayıpları da artırmıştır. Bu gerçeği gören hükümet 2019 yılında en az aylık ödemesini bin TL olarak yapmış sonra bin 500 liraya çıkarmış, asgari ücretin altında kalan emekli aylıkları asgari ücret seviyesine intibak yapılarak prim gün sayıları eşit olan emeklilere eşitlik sağlanmalı.

Emekli arkadaşlar emekli derneğine sahip çıkın ayda 3 TL gibi bir çay parası tuvalet parası için derneğinizden ayrılmayın. Çalışan işçilerimizi görüyorsunuz sendikalı oldukları için patronlar işçilerin çalışmasına sendikalı oldukları için son veriyorlar” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi