Karaelmas Otizmli Bireyler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Arife Dereli yaptığı açıklamada, “2 NİSAN günü bizler için daima yeni bir umut ışığı taşımaktadır, hem de tam anlamıyla “umutlarımızı tükettiğimiz” zorlu bir yılın ardından” dedi.

Dereli açıklamasında, “Geçen yıl tam da bu vakitlerde tanıştığımız Covid-19 pandemisi, zaten her zaman sıkıntılar içinde olan otizmliler ve ailelerini çok daha büyük sıkıntılara mecbur etti” diyerek şunları söyledi:

“Okullarına, rehabilitasyon ve bakım kurumlarına devam edemeyen çocuk ve yetişkin otizmli bireylerin kendilerine zarar verme davranışları, ağlama krizleri çoğaldı. Maske takmayı çoğunlukla reddettikleri için, sokakta dolaşmaları tepkiyle karşılandı. Marketlere, alışveriş merkezlerine, toplu taşım vasıtalarına alınmadılar. Bu durum önümüzdeki aylarda da bir süre devam edeceğe benzemektedir. Pandemi nedeniyle zaten zor bir dönem geçirmekte olan aileler bir de otizmli üyelerinin sorunlarıyla başa çıkmaya çalışıyorlar. Bakım elamanı ve kurum yöneticileri için de benzer bir tükenmişlik halinden bahsedebiliriz.

Belki de içinde bulunduğumuz dehşetli çaresizliğin yolaçtığı patlamanın neticesi diyebileceğimiz son aylardaki bir takım icraatlar, tabir caizse yaralarımıza bir nebze merhem oldu.  Türkiye’nin ilk ve hâlen tek 18 yaş üstü resmi bakım kurumu İstanbul Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi bir isim değişikliği ile sadece otizmlilere hizmet verir hale getirildi.  Ayrıca Sakarya Arifiye’deki engellilere dönük resmi bir merkez, otizm bakım ve rehabilitasyon hizmeti planlamasına dahil edildi.

 Üsküdar’da ise Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir otizm merkezi faaliyete başladı. Bu üç güzel örnekle ortaya çıkan “otizm ihtisaslaşma” vizyonunu Otizmin diğer engelli gruplarıyla uyuşmayan kendine özgü karakteri nedeniyle bu ayrımın ve beraberindeki uzmanlaşmanın tedavi, eğitim, bakım ve rehabilitasyon alanlarında hayati önemi haiz olduğunu değerlendirmekteyiz.

2 Nisan Farkındalık Günümüzün engelli ve engelsiz toplum için bir bilinç yükselmesi oluşturmasını temenni ediyor, bu vesileyle tüm engellilere ve ailelerine sağlık dileklerimle en içten selamlarımı iletiyorum” (Meryem DEMİR)

Editör: Haber Merkezi