Mart ayından beri işyerlerine gidemeyen 65 yaş ve üstü işletme sahibi esnaf ve sanatkar işinin başına döndü.

Üç aylık süreci değerlendiren Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, “Esnaf yaklaşık üç aydır sıkıntı içerisinde. 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle herkes işinin başına dönmeye başladı ve çark yavaş yavaş dönecek ama üç aylık süreçte biriken kiralar, vergiler, elektrik, su borçları nasıl ödenecek! Borçlar için öteleme yapıldı ancak hepsi faizli ötemeler” dedi.

Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, açıklamasına şöyle devam etti:

ESNAF ALINAN KARARLARA HARFİYEN UYDU

“65 yaş ve üstü esnafların işlerinin başına dönmesi adına alınan karar için teşekkür ediyoruz. Bizler 65 yaş ve üstü esnaflar olarak bakanlığımızın Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle almış olduğu kararlara harfiyen uyduk. Hem esnaf hem de vatandaş olarak bizlerin sağlığı için alınan kararların çok doğru kararlar olduğunu gördük. 65 yaş ve üstü esnaflar işlerinin başına döndü ama 65 yaş ve üstü olup geçimlerini sağlamak adına seyyar olarak ayakkabı boyacısı, simitçi gibi çalışmak zorunda olan kişilerinde biran önce işlerine dönmesini arzu ediyoruz.

ESNAF BİRİKEN BORÇLARINI NASIL ÖDEYECEK?

Esnaf yaklaşık üç aydır sıkıntı içerisinde. 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle herkes işinin başına dönmeye başladı ve çark yavaş yavaş dönecek ama üç aylık süreçte biriken kiralar, vergiler nasıl ödenecek! Biriken elektrik, su faturaları nasıl ödenecek! Borçlar için öteleme yapıldı ancak hepsi faizli ötemeler. Bu borçlar nasıl ödenecek? Bankalardan kredi çeken oldu ama çekemeyenlerde oldu. Maddi sıkıntı içerisinde olan birçok esnaf bu kredileri alamadı. Kredi çekecek olan esnaf için bankalar; vergi borcu olmayacak, prim borcu olmayacak, sicili bozuk olmayacak, icrası olmayacak birde banka puanı yüksek olacak şartları istiyor ama öyle esnafı nerede bulalım. Hal böyle olunca küçük esnaf bu krediye ulaşamadı. 2 Milyon esnaf kredi çekebilmek için bankaya müracaat etmiş ancak 375 bin esnaf kredi alabilmiş.  Buda esnafın yüzde 20’si kredi kullanabilmiş demek oluyor. Esnafın acilen beklediği sicil affının biran önce çıkmasıdır aksi taktide esnaf krediye ulaşamaz.

DEVLET BANKALARI KREDİ VERMEDİ ÖZEL BANKA VERDİ!

Ben devlete ait iki bankaya kredi çekebilmek için müracaat ettim, dükkanımın tapusunu dahi ipotek olarak verdim yine de puanımın düşük olduğunu ileri sürerek kredi vermediler. Benim icram yok, prim borcum yok, sigorta borcum yok ama banka puanım düşükmüş! Yani bizlere diyorlar ki “Gözünün üstünde kaşın var.” Ama özel bir bankaya gittim bana kefil dahi sormadan kredi verdi. Ben bu duruma bir anlam veremiyorum çözüm nasıl olacak onu da bilemiyorum. Artık esnaf önünü göremiyor sıkıntı had safhada. Biz devletimiz tarafından istenen kurallara harfiyen uyan esnaflarız. Esnaf alınacak tedbirlere uyar hiçbir zaman isyankar olmaz. Ama esnaf sesini çıkarmıyor diye sahipsiz kalması da olmaz. Esnafa sahip çıkılsın, devlet bankaları kapılarını küçük esnafa açsın. Küçük esnaf kredilere ulaşabilsin. Esnaf çekeceği krediyle dükkanını düzeltir, dükkanının içerisine mal koyar ve satış yapar. Bu şekilde hem evini geçindirir hem de vatandaşa hizmet eder.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi