Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şube Yönetimi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutladı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şube Yönetiminin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama mesajı şöyle:

“Ölümsüz Liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk bağımsız, çağdaş, laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin zaferle sonuçlanan ve tüm dünya devletleri içerisinde bugün de  saygın, güçlü yerini alıp korumasını sağlayan  Milli Mücadele yolculuğunun ilk adımını, bir tarihi belge niteliğinde olan büyük eseri NUTUK’un ilk cümlelerinde şöyle anlatıyor.

“ 1919 yılı Mayısının 19'uncu günü Samsun'a çıktım. Ülkenin genel durumu ve görünüşü şöyledir: Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu grup, I. Dünya Savaşı'nda yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmış. Büyük Savaş'ın uzun yılları boyunca millet yorgun ve fakir bir durumda. Milleti ve memleketi I. Dünya Savaşı'na sürükleyenler, kendi hayatlarını kurtarma kaygısına düşerek memleketten kaçmışlar. Saltanat ve hilâfet makamında oturan Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve bir de tahtını koruyabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki hükûmet âciz, haysiyetsiz ve korkak. Yalnız padişahın iradesine boyun eğmekte ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecekleri herhangi bir duruma razı. Ordunun elinden silâhları ve cephanesi alınmış ve alınmakta.

İtilâf Devletleri, ateşkes anlaşmasının hükümlerine uymayı gerekli bulmuyorlar. Birer bahane ile İtilâf donanmaları ve askerleri İstanbul'da. Adana ili Fransızlar; Urfa, Maraş, Ayıntap (Gaziantep) İngilizler tarafından işgal edilmiş. Antalya ve Konya'da İtalyan askerî birlikleri, Merzifon ve Samsun'da İngiliz askerleri bulunuyor. Her tarafta yabancı subay ve memurlar ile özel ajanlar faaliyette. Nihayet, konuşmamıza başlangıç olarak aldığımız tarihten dört gün önce, 15 Mayıs 1919'da, İtilâf Devletleri'nin uygun bulması ile Yunan ordusu da İzmir'e çıkartılıyor...”

İşte bu ahval ve şeriat içinde 9.Kolordu Komutanı Mustafa Kemal, bindiği Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan Samsun istikametine doğru yola çıkarken dava arkadaşlarına  bu yola çıkıştaki niyetini  şu sözleri ile açıklamıştı; “  Efendiler bu durum karşısında bir tek karar vardı. O da hâkimiyet-i milliyeye (millet egemenliğine) dayanan bilakaydüşart müstakil (tam bağımsız) yeni bir Türk devleti kurmak.”

Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Anadolu'ya geçip, “sine-i millette bir ferdi mücahit gibi” bağımsızlık mücadelesinin ilk adımını attı.

Zira bu istiklal yolunda O’nun kararlılığının emperyalistlerin tutsağı haline gelmiş İstanbul hükümetinin ve padişahın işlerine gelmeyeceği ve görevden alınacağını biliyordu. Bunlarla kalınmadı, Atatürk'ün emirlerinin dinlenmemesi, telgraflarının çekilmemesi için asker-sivil yetkililere emir verildi, Atatürk ve silah arkadaşlarının idam kararları ve “katli vaciptir” diyen ihanet fetvaları çıkartıldı.Atatürk'ün rütbelerini, nişanlarını söktü.

Ama o artık olması gerektiği yerde, tüm yurdun,milletin hizmetindeydi.

Anadolu’nun bağrındaydı.

O İstiklal Savaşı Başkumandanı Mustafa Kemal’di.

19 Mayıs 1919’da başlayan bu kutsal mücadelenin 29 Ekim 1923’de Bağımsız Çağdaş Laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu ile sonlandığı kahramanlık destanının başkahramanı, ölümsüz ve daimi lideri Atatürk’ü “19 Mayıs benim doğum günüm” dediği bugün bizler, saygı, minnet ve özlemle anıyoruz.

Büyük Önder’in “ Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve devam ettirecek sizsiniz! “ diyerek geleceği emanet ettiği tüm aydın, çağdaş, yurtsever Türk Gençliğinin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı kutlu olsun.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi