Bir taraftan palyatif sözlerle yaz aylarına doğru fiyatla rın düşeceğinden dem vuran siyasetçilere karşın;diğer yönden de Türkiye İstatistik Kurumu’nun en son gecikmeli olarak yayımladığı Mart/2022 Ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerine göre;Tarım-GFE'de (2015=100),2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %15,16, bir önceki yılın Aralık ayına göre %47,98, bir önceki yılın aynı ayına göre %105,70 ve on iki aylık ortalamalara göre %44,42 artış olurken,ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %7,85, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %16,12 artış kayda geçer ken,bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %56,43, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %113,89 artış gerçekleşti.

* * *

Bu anlamda yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %31,48 ile veteriner harcamaları ve %34,54 ile tohum ve dikim materyali oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %228,20 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve %175,39 ile enerji ve yağlar oldu.

Tarım-GFE yıllık değişim oranı (%), Mart 2022
* * *

* * *

Bu arada yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %31,48 ile veteriner harcamaları %34,54 oranı ile

tohum ve dikim materyali oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %228,20 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve %175,39 ile enerji ve yağlar oldu.Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %2,73 ile makine bakım masrafları ve %3,31 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %44,65 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve %23,32 ile enerji ve yağlar olurken; bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının %228,20 oranıyla en yüksek olduğu gübre ve toprak geliştiriciler dikkat çekerken; önümüz dekiaylara da yansıması söz konusu olabileceğinden görünür o ki, yaz mevsimine isabet eden aylarda bu durumda yukarı yönlü yapışkan olan sebze meyve fiyat larını düşmesi pek mümkün görünmüyor.

* * *

Sonuç olarak, öteden beri uygulanmakta olan ekonomi politikası çerçevesinde döviz kurundaki dalgalanmala rın devam ettiği de düşünülürse; döviz kuruna bağlı yukarı yönlü her kıpırdamada temel girdi durumundaki akaryakıta gelebilecek zamlarla diğer girdi maliyetleri de yine artan oranlı olumsuz etkileneceğinden; öyle ki hiperenflasyona doğru süreci de çabuklaştıracağı orta dadır.Kaldı ki gelinen son noktada TÜİK’e göre Nisan ayına ait enflasyonun %70 leri zorlayarak bu oranı bi le elemine etme ihtimalinin kuvvetle muhtemel olduğu bir ortamda; bir de arkasından bütçe açıklarını finanse etmek üzere dolaylı vergilere yapılan zamlarla yüksek enflasyonun hiperenflasyona doğru giden zaman süreci ni daha da hızlandıracağı çok açıktır. Mamafih enflas yon araştırma grubuna(ENAGRUP) göre Nisan ayına aittüketici enflasyonunun 12 aylık oranını(E-TÜFE)yüzde%156.86 olarak açıklarken;bu kapsamda”Hükümetin baz etkisiyle seçime gitmek istediğini”de anlatanProf.Dr.Veysel Ulusoy’un ayrıca“Hayat pahalılığı inanılmaz derecede artacak.Ortada bir ekonomik başarı yok. KKM gibi ek faiz uygulamaları ile dahi dövizi düşüremiyorsunuz. Reformlara şu an başlasak bile 3-4 yıl restorasyon sürer”şeklindeki değerlendirmesine dikkat edilirse; her halükârda ufukta bir erken seçim görülüyor.

KAYNAK:Mart/2022 Ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endek si (TÜİK)