Zonguldak’ta ‘‘iş-aş’’ deyince TTK'dan başka seçenekleri olmayan kentim için yeni iş alanları, yeni yatırımlar önemli. Çünkü TTK’dan başka iş imkanı yok!

Filyos Projesinden söz edeceğim. Uzun yıllardır proje tartışmaları bitmedi.

Proje devlete ait olmasına rağmen, özellikle seçim döneminde partiler kendi projeleriymiş gibi bunu kendilerine mal ediyorlardı.

Zonguldak'ın kurtuluşu gibi görünen projeye halk ‘‘siyasi bir masal’’ gözüyle bakıyordu.

Zonguldak DYP milletvekili, bir dönem Ulaştırma Bakanlığı yapan Ömer Barutçu özellikle projeye sahip çıkmıştı.

Turgut Özal hükümetinin bakanı Veysel Atasoy, bu konuyu yeniden ele almıştı.

Zaman zaman gündeme gelen proje AK Parti döneminde artık son aşamaya geldi.

★★★

150 yıl önce 2. Abdülhamid'in rüyası olan Filyos Liman projesi, 2014 yılında yatırım programına alınan proje deniz ticaretinin geliştirilmesi amacıyla başlandı.

25 milyon ton kapasite ile Türkiye'nin üçüncü büyük limanı olacak.  

2. Abdülhamid'in rüyası olan projenin hayata geçmesiyle, kurulacak olan fabrikalarda 10 binden fazla kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Filyos’a gelen Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Filyos Liman projesiyle ilgili şu açıklamaları yaptı;

"Yeni dönem bizim coğrafyamızın da içinde bulunduğu bölgelerin dönemi olacaktır. Anadolu, Kafkasya, Orta Asya ve hatta Çin batısına kadar olan bölge hem taşımacılık hem ticaret hem turizm bakımından çok daha önemli hale gelecektir. Bu nedenle biz Türkiye'yi en kısa sürede Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kafkaslar ve kuzey Karadeniz ülkeler arasında ulaşımın her modunda uluslararası bir koridora çevirmeye çalışıyoruz.

Onun için lojistik master planı çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemiz üç dört saatlik uçuş ile 1.6 milyar insanın yaşadığı coğrafyalar bulaşabilen muazzam bir konumdadır. Sadece İpek yolu üzerindeki doğu-batı zorunda değil, Kafkas ülkeleri ve Rusya'dan Afrika'ya uzanan kuzey-güney koridorlarında tam ortasında bulunuyor. Bu nedenle tüm ulaşım politikalarımız yatırımlarımız, uluslararası koridorlarda doğu-batı, kuzey-güney aksında yer alan Asya,Avrupa ve Rusya, Ortadoğu coğrafyasını kapsayacak şekildedir.”

★★★

Şeker tadında tatsız geçen bayram!

Koronavirüs sebebiyle tatsız bir bayram yaşadık.

Bayramda 81 ilimiz sokağa çıkma yasağından dolayı insanlar evde kaldı.

Kimse kimseye sarılamadı.

Çocuklar el öpüp bayram harçlıklarını alamadı.

Analar-babalar evlatlarını bağrına basıp öpüp koklayamadı.

Gerçi virüs yaz sıcakları nedeniyle hızını kaybetti ama bitmedi.

Bir daha yaşanmaması dileğimle.

Sevgiyle kalın!