Ev satış işlemlerini zahmetsiz bir şekilde yapabilmek için bazı noktaları atlamayın.

Ev satmak her zaman kolay ve hızlı olmayabilir. Evinizi hızlı ve kârlı bir şekilde satabilmek için ev satarken dikkat edilmesi gerekenleri bilmenizde fayda var. Hem satış öncesinde hem de satış esnasında nelere dikkat etmek, neleri önceliklendirmek gerektiğini bilirseniz evinizi çok daha kolay bir şekilde satabilirsiniz.

Ev Satarken Nelere Dikkat Etmeli?

Ev satış işlemlerini zahmetsiz bir şekilde yapabilmek için bazı noktaları atlamayın. Evinizi hızlı bir şekilde satabilmek için ayrıca online ev satma platformlarında da ilanınızı oluşturabilirsiniz. Birkaç adımda satılık ev ilanı yayınlamak için hemen tıklayın!

Evinizi satarken zarara uğramamak ve satış işlemlerini kısa sürede gerçekleştirebilmek istiyorsanız ev satışında dikkat edilecekleri noktaları bilmelisiniz. Ev satış rehberi olabilecek bu yazımızda ev satarken en önemli püf noktaları öğrenebilirsiniz.

  • Bölgedeki emlak değer trendini araştırın.

Bir evi satarken her mülk sahibinin en büyük endişesi evi değerinde satabilmektir. Evi değerinde satabilmek için yapmanız gereken ilk şeylerden biri bölgenizdeki emlak değer trendini incelemek olmalıdır. Evinizin bulunduğu bölgedeki metrekare başına gerçekleşen fiyat değişimlerini öğrenerek evi satacağınız fiyata karar verebilirsiniz.

  • Ev satış bedelini belirlerken gerçekçi olun.

Ev satış bedelini çok yüksek belirlemek de ev satarken ev sahiplerinin işini zorlaştıran yanlışlardan biri. Evinizin satış bedelini belirlerken emsal gayrimenkullerin değerlerini öğrenmeli ve gerçekçi bir şekilde satış bedeli belirlemelisiniz. Yoksa evinizi çok uzun süre satamayabilirsiniz. Ayrıca fiyatın gerçekçi rakamlarla belirlenmesi karşı tarafın güvenini kazanmak için de önemli bir noktadır.

  • Ev içerisindeki gerekli tamir ve tadilatları yaptırın.

Gerek ev içerisindeki tamir ve tadilatları yaptırmak gerekse de evin iç mimarisini güzelleştirmek evi daha kolay ve hızlı satmak için yapılabilecekler arasında yer alır. Tüm bunlar ayrıca evin değerini de olumlu olarak etkiler. Özellikle duvarlar, tavanlar, mutfak ve banyodaki sorunlu bölgeleri elden geçirmeniz gerekiyorsa bunu ihmal etmeyin.

  • Evin temiz ve bakımlı olmasına özen gösterin.

Kendinizi alıcı yerine koyup, evden beklentilerinizi düşünün. Almayı düşündüğünüz evi gezdiğinizde temiz, bakımlı bir evle karşılaşmak istersiniz. Aynı şekilde diğer alıcılar da evden bunu bekliyor. Dolayısıyla evi temiz ve bakımlı tutmak son derece önemli. Ayrıca evin havadar olması ve bunun için gerektiğinde havalandırılması da büyük önem taşıyor.

  • Varsa önceki döneme ait borçları ödeyin.

Sizin kullanımınızdan ya da eski kiracıdan kalan fatura borçları varsa satışa koymadan önce mutlaka bu borçları ödeyin.

  • Ödeme şartlarını netleştirin.

Alıcı ile anlaştıktan sonra ödeme şartlarını netleştirin. Bu gibi emlak alım satım işlemlerinde para transferini gerçekleştirmek için 3 farklı yol vardır. Bunlar; elden ödeme, online ödeme ve bloke çek yöntemidir. Güvenli bir satış işlemi için bu 3 yöntem ile ilgili de fikir sahibi olmanızda ve ödeme şartlarını tapu devir işlemine geçmeden önce belirlemenizde fayda var.

  • Tapu devir işlemi belgelerini hazır edin.

Bir evin satış işlemi resmi olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerinde yapılır. Ev satış işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmek için tapu devir işlemi belgelerini önceden hazırlayın. Tapu için gerekli belgeler şunlardır:

  • Tapunun aslı ya da fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı aslı ya da fotokopisi
  • İlgili belediyeden alınmış evin emlak değerini yani rayiç bedeli belirten evrak
  • Tapu işlemlerini başkası yapacaksa vekaletname
  • DASK belgesi
Editör: Haber Merkezi