Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, Zonguldak ziyaretleri kapsamında kentte faaliyet gösteren rödevans saha sahipleri ile bir araya geldi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) misafirhanesinde rödevans saha sahipleriyle yaptığı toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Kalaycı, özel maden ocakları sahiplerinin sorunlarını dinlediklerini belirtti.

Rödevans saha sahiplerinin kendilerine verilecek teşvikleri Türkiye Taşkömürü İşletmeleri (TKİ) üzerinden almak istediklerini söylediklerini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, konuşmasına şöyle devam etti:

ÇOK SAYIDA RÖDEVANS SÖZLEŞMESİ YAPILMIŞ

"Kendilerine verilecek teşvikler TKİ üzerinden değil Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) üzerinden olacak. Kendileri TKİ üzerinden teşviklerini almak istediklerini belirttiler. Bende konunun MAPEG ve TTK arasında görüşülmesini sonunda rödevançılarımızı tatmin edecek bir sonuca varacağız inşallah. Bu bir yasa konusu eğer yasa yaparak bunun üzerinden sorunun üzerinden gelmek mümkün olacaksa bu biraz zaman olacak bunu ilettim. Bir diğer sorun ise bildiğiniz gibi Zonguldak bir maden şehri ve çok sayıda rödevans sözleşmesi yapılmış. Eskiden yapılan sözleşmelerde ödenen rödevans payı yüksek olurken, yeni yapılan sözleşmelerde ödenen rödevans payı daha düşük. Böyle olunca fiyat farkının giderilmesini istiyorlar. Bu da bir yasa konusu ve bunu çözmek için de uğraşacağız. Valimiz ve TTK genel müdürümüzden istihdam artırılması şartı ile rödevans farklarının ortadan belli bir süre için kaldırılması önerisi geldi. Bunun üzerinde çalışacağız. Zonguldak'ta 2020 yılında 1 milyon 400 bin ton kömür üretimini hedefliyoruz. Biliyorsunuz Zonguldak’ta bir buçuk milyar ton kömür rezervi var. Böyle çıkartmaya devam edersek bize bin yıl yetecek kadar rezerv var. TTK her yıl çıkardığı kömür miktarını her yıl artırıyor. 2020 yılı için hedef 1 milyon 400 bin ton kömür çıkartmak."

İŞÇİLERİMİZ BİZİM ÖNEMLİ PAYDAŞLARIMIZ

Programı kapsamında Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil ve yönetimini sendika binasında ziyaret eden Kalaycı, “Zonguldak maden şehri. Ekonomimizin içinde Gayri Safi Yurt İçi Hasılamızın (GSYİH) içinde madencilik sektörünün payı yüzde 1'ler civarında. Küçük bir rakam ve bunu arttırmak istiyoruz. 2023 yılı hedeflerinde madencilik sektörünün GSYİH içindeki payını yüzde 4 ve 5'lere çıkartılmasını istiyoruz. Bu bağlamda bu sektörde yapılacak çok iş var. İşçilerimiz de bizim en önemli paydaşlarımız” dedi.

YEŞİL; ZONGULDAK MADENCİLİKLE ÖZDEŞLEŞMİŞ BİR ŞEHİRDİR

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı’nın ziyaretinden memnuniyet duyduklarını belirterek, “Bu nazik ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyoruz. Bildiğiniz gibi 73 yıllık bir tarihe sahip büyük bir sendikayız. Zonguldak bir maden şehri, madencilikle özdeşleşmiş bir şehir. Daha önce sizi ziyaret etmiştik. Her konuda bize yardımcı olacağınızı dile getirmiştiniz. Bundan sonraki süreçte de birlikte her türlü sorunun üstesinden geleceğimize inanıyoruz” dedi.

KALAYCI; ÜRETİMİ ARTIRMAK İSTİYORUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı “Zonguldak hakikaten bir maden şehri. Ve şunu istiyoruz biz; ekonomimizin içinde, yani gayri safi yurt içi hasılamızın (GSYİH) içinde madencilik sektörünün payı yüzde 1’ler civarında, yüzde 1.02 gibi gerçekten küçük bir rakam. Bunu artırmak istiyoruz.

2023 hedeflerinde madencilik sektörünün ekonomimizin içindeki payının, GSYİH içindeki payının yüzde 4’lere, 5’lere çıkartılmasını istiyoruz. Bu bağlamda bu sektörde yapılacak daha çok iş var. 

İşçilerimiz de bizim en önemli paydaşlarımız. Ankara’da beni ziyaret etmişlerdi. Bir takım talepleri vardı. Taleplerini dile getirmişlerdi. O taleplerinin bir kısmı karşılandı, bir kısmı inşallah 2020 yılında daha detaylı bir çalışma yapılarak karşılanacak. Ben ümitle bakıyorum.  İşçilerimiz, ekonomimizin çok önemli aktörleri, baştacımız. TTK için de bu böyle, diğer sektörler için de bu böyle. Onun için Sendikamızı ziyaret edip hasbihâl etmekten gayet memnunum”.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı’ya üzerinde kömür vagonu ve madenci figürü bulunan bir heykel hediye etti.         

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı’ya rödevan saha sahipleri ile yaptığı toplantıda ve GMİS ziyaretinde; Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Ak Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar,  Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, GMİS Başkanı Hakan Yeşil ve yönetim kurulu üyeleri, TTK Genel müdür yardımcıları, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı ve beraberlerindeki heyet eşlik etti.  (Seçkin KIRARSLAN)

Editör: Haber Merkezi