Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden yaptığı açıklamada, “İşletmelerimiz satışa sundukları malların veya ambalajlarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde etiket koymak veya uygun yerlere asmakla mükelleftir” dedi.

Maden açıklamasında, ”Etiket veya listelerde, malın üretim yeri, malın ayırıcı özelliği, malın tüm vergiler dâhil satış fiyatı, malın birim fiyatı, fiyatın uygulanmaya başlandığı tarih, üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlığımızca tespit ve ilan edilen işaret, İthal edilmiş mallara ait etiketlerde; malın üretildiği ülke isminin Türkçe yazılması zorunludur” diyerek şunları söyledi:

“Açık halde satılan mallara ilişkin etiketlerde satış fiyatı yerine sadece birim fiyatının yer alması yeterlidir. Malın birim fiyatının satış fiyatıyla aynı olması halinde birim fiyatının belirtilmesine, Yerli üretim logosu bulunan etiketlerde ve fiyat listelerinde ayrıca üretim yerinin belirtilmesine gerek yoktur. Üzerinde veya ambalajında, etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallarla, kitap, dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş olan mallarda etiket bulundurulması zorunlu değildir.

Tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında; servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi zorunludur.

Etiketlerin tarife ve fiyat listelerinin üzerindeki rakam ve harflerin; okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi zorunludur. Etiketlerin, tarife ve fiyat listelerinin tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek, okunabilecek ve hangi mala ait olduğu açıkça belli olacak şekilde konulması gerekir.

Satış fiyatlarının; ‘Türk Lirası’, ‘TL’ veya ‘ ’ simgesi şeklinde yazılması zorunludur. Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.

Fiyat indirimine giren mal veya hizmetin etiket, tarife ve fiyat listelerinde, ayrıca malın veya hizmetin indirim öncesi satış fiyatıyla birlikte, görülebilir ve okunabilir şekilde gösterilmesi zorunludur.

Bir işletmenin, açılması, devredilmesi, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışların süresi üç ayı, tasfiye durumunda ise altı ayı geçemez.

Fiyat etiketi ile ilgili gerekli hassasiyeti göstermeyen ve uygun hareket etmeyen işverenlerimize kanun gereği 2020 yılı için 415 TL etiket başına cezası bulunmaktadır.

Tüketicilerimizi etiket ve kasa fiyatları arasında uyumsuzluk olduğunda fotoğraflamalarını ve Müdürlüğümüze bildirmelerini ayrıca hangisi uygunsa o bedeli ödemeleri gerektiğini bilmelerini istiyorum. İşverenlerimizi kanun gereği ürünü farklı fiyatlardan düşük olanı ile tüketiciye vermekte gerekli kolaylığı sağlamaya, bu tür hatalara karşı cezası olması nedeniyle daha dikkatli olmaya davet ediyorum” (Meryem DEMİR)

Editör: Haber Merkezi