Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) yıllar itibariyle azalan işçi sayısının, kurumun geleceğini tehlikeye sokmakla kalmayıp madenlerde kaza riskini büyüttüğünü söyleyerek, 'kuruma acil işçi alınma' çağrısını yineledi.

CHP’li milletvekili, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, son 18 yılda TTK'nın işçi sayısındaki azalmaya bağlı olarak Türkiye'deki taş kömürü ithalatına olan talep artarken, maden ocaklarında da iş güvenliğinin tehlikeye girdiğini belirtti.

Sayıştay’ın 2018 raporuna göre, kurumun maden ocakları ayaklarında yeterli sayıda işçi çalışmadığı için açıkta kalan kömürün, havayla tepkimeye girerek oksidasyona ve yangına yol açtığını belirten, Yavuzyılmaz, böylelikle TTK madenlerinde kaza riskinin büyüdüğünü, acil olarak TTK'ye işçi alınması gerektiğinin altını çizdi.

Milletvekili, son 3 yılda TTK Maden Ocaklarında 361 göçük meydana geldiğini kaydederek şu açıklamalarda bulundu:“Özellikle son 18 yılda TTK'daki işçi sayısındaki azalmaya bağlı olarak maden ocaklarındaki iş güvenliği tehlikeye girmiş durumdadır. Bugün kurumda pano ayak üretim işçi sayısı olması gerekenin yaklaşık yarısı kadardır. Bu çok hayati ve tehlikeli bir durumdur. 2018 yılı Sayıştay raporuna göre; Ocakların ayaklarında yeterli sayıda işçi çalışmadığı için açıkta kalan kömür havayla tepkimeye girerek oksidasyona, yangınlara yol açtığı belirtilmiştir. Madenlerde karbonmonoksit gazı yükselmeleri ve metan gazı artışı nedeniyle zaman zaman üretim durmakta, tehlikede git gide büyümektedir. Az sayıdaki pano ayak üretim işçisinin önemli sayıdaki bir kısmı da yetersiz sayıdaki barutçu, elektromekanik, nakliyat gibi işlerde çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Galeriler üretimsiz boş kaldıkça, havayla tepkime verdikçe, kömür içten içe yanma yapmakta, yangınlar, göçükler ve kazalar geliyorum demektedir!

Son üç yılda TTK maden ocaklarında 361 göçük yaşanmıştır. 2014 yılında TTK yönetim kurulunca kabul edilen norm kadro çalışmasına göre TTK'da güvenli bir üretim yapılabilmesi için olması gereken işçi sayısı 14 bin’dir. 2020 yılında ise bu galerilerde çalıştırılan mevcut işçi sayısı sadece 7947'dir. Eksik işçi sayısı 6053'tür.  Bu işçi açığını gerçekçi bir şekilde gidermeyen AK Parti,  TTK'nın üretim kolunu ve işçi bacağını keserek iş güvenliğini tehlikeye atmakta ve kurumu yok etmeye çalışmaktadır.

İşçi sayısı hangi oranda azalırsa, üretim bunun 2 katı oranında azalmaktadır. Ocak ayaklarında yeterli sayıda pano ayak üretim işçisi tertip edilemediği için her iş günü ayak boyunun %100'ünde üretim yapma imkânı bulunurken %65'inde üretim yapılamamaktadır. Üretim düştükçe, bunun bir sonucu olarak satışlar da azalmaktadır. Sayıştay 2018 yılı raporunda acı bir tespitle, AK Parti'nin devlet kurumlarını nasıl yönetemediğini ispat edercesine bir bulgu yer almaktadır. Raporda, 'Kurum önümüzdeki 10 yıl içinde kaç işçi ile çalışabileceğini öngörememektedir', denilmektedir.

İşçi açığını gidermeyen AK Parti'nin, çalışanların iş güvenliğini tehlikeye atılmakta, kurum göz göre göre yok etmeye çalışılmaktadır. Üretim düştükçe satışlar azalmakta kurumun geleceği karartılmaktadır. AK Parti enerji politikalarındaki plansızlık vahim durumdadır. Enerji ve Tabii kaynaklar bakanlığı yetkilileri Türkiye'ye dar, yetersiz ve liyakatsiz gelmektedir.

1980'lerde Türkiye'nin taş kömürü ihtiyacının %80'ini sağlayan Zonguldak havzası, düşürülen işçi sayısı ve üretim miktarıyla 2020 yılında Türkiye ihtiyacının ancak %3,18'ini karşılamaktadır. Üretimi %75 azalmıştır. AK Parti zihniyetindekilerin TTK'yı getirdikleri durum işte budur. Erdemir ve Kardemir demir çelik fabrikaları vazgeçilmez yakıtları olan taşkömürü ihtiyacının %90'ını ithalatla sağlanmakta,. Milli bir servetse Zonguldak’ta yerin altında yatmaktadır!  Acil olarak TTK'ya işçi alınmazsa, Zonguldak'ta bir maden kazası felaketinin olması kaçınılmazdır!” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi