Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, Mübarek Ramazan ayı öncesi vatandaş ve esnafı uyardı.

Esnafa seslenen Topaloğlu, “Vatandaşı mağdur edecek zamlardan kaçının. Ramazan öncesi vatandaşı mağdur edecek zamlar yerine fiyatlarda indirim yaparak rahat bir şekilde dini ibadetini yerine getirmelerine katkı sunun” dedi.

Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

RAMAZAN AYI ZOR GEÇECEK GİBİ GÖZÜKÜYOR!

“Önümüzdeki Ramazan Ayı ne yazık ki tüketicilerimiz için özelliklede yoksul ve dar gelirlilerimiz için zor geçecek gibi gözüküyor. Biz esnafa, ticaret erbabına Ramazan öncesi zam yapmayın diye açıklamalar yaparken birkaç gün önce Et Balık Kurumu ete yüzde 48 oranında bir zam yaparak devlet kendi kurumunda vatandaşa ciddi bir şekilde kazık atmıştır. Bu zamlardan güç alan diğer ticaret erbapları da önümüzdeki günlerde özellikle temel gıdalara ciddi oranda zam yapacaklarını düşünüyorum. Zaten diğer Ramazan Ayları yaklaşırken esnaf ve ticaret erbapları fiyatları artırıyordu bu sene bunlar çok daha fazla artacak gibi gözüküyor.

VATANDAŞI MAĞDUR EDECEK ZAMLARDAN KAÇININ

Buradan bütün esnaf ve ticaret erbaplarına sesleniyoruz; Vatandaşı mağdur edecek zamlardan kesinlikle kaçının. Zam yerine fiyatlarda indirim yaparak vatandaşımızın rahat bir şekilde oruç tutarak dini ibadetini yerine getirmesine katkılar sunun. Diğer yandan birçok esnaf Ramazan kolileri yapmakta. Koliler de biliyorsunuz daha çok son kullanma tarihi geçmiş, ya da geçmeye yakın satılmayan ürünler paketlenerek vatandaşa yardım gibi satılmakta. Bundan da kaçınsınlar eğer vatandaşa gerçekten yardım yapacaklarsa fiyatları aşağıya çeksinler, yardım kolisi de olsa bunların içine koyacakları ürünlerin sağlıklı, kaliteli ürünler olmalıdır diye düşünüyoruz. Biz tüketiciler örgütü olarak bunların takipçisi olacağız. Bu konuda tüketiciyi yoran, keyfi zam yapan bütün kurumlar hakkında, bütün açıklamalarımızı kamuoyuna yapacağız.

FİYATLARIN DENETİMİ YETERLİ DEĞİL

Ramazan ayı öncesinde fiyatların denetimlerinin yeterli olmadığını da belirten Topaloğlu, “Yeterli değil çünkü eskiden beri söylüyoruz fiyat denetimi, kalite denetimi için ekipler gerekiyor. Ekipler yapmıyor, zaman zaman bu işte uzman olmayan, hatta bunu kamuoyuna da yansıtıyorlar, işte ‘gittik denetim yaptık’ diye ancak bu şekilde değil. Denetim aslında Tarım il müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ekipleri ve belediye zabıta ekiplerinin ortaklaşa bir denetim yapması gerekiyor. Önce fiyatları alacaklar, önceki fiyatlara bakacaklar. Çünkü Zonguldak’ta artık fiyatlar günlük değişiyor. Yani bir gün önce aldığınız bir ürünü ertesi gün aynı fiyattan alamıyorsunuz iş o noktaya gelmiş. Yani düşünün bir kilo mandalina 20 TL, bir kilo salatalık 25 TL. Bir kilo Domates 25 TL. Et 120 TL vatandaş bunu nasıl alacak. Bu ürünleri vatandaşın yeme şansı yok ki, nasıl yiyecek. 3 bin TL veriyorsunuz adama ondan sonra alış veriş yapın. Bu yapılmaz bu işin doğasına aykırı.

ESAS VURGUN PİDEDE!

Bir konuya da temas etmek istiyorum; biliyorsunuz esas vurgun pidede. Biliyorsunuz ekmek fiyatları da dikkat edin Ramazan ayı öncesinde artırıldı ve şimdi de pide fiyatları onun üzerinde fiyatlandırılacak ve fırıncılar iyi bir para kazanacak. Burada da aslında vatandaşa ciddi bir kazık atıldı diye düşünüyorum. Herkes zamları bahane ederek bütün yükü bizim sırtımıza yüklüyor. Biz bu yükü çekecek pozisyonda değiliz” dedi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi