Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu yaptığı açıklamada, ‘2019 yılı biz yoksul ve dar gelirli tüketiciler açısından çok zor bir yıl oldu’ dedi.

Topaloğlu 2019 yılını yaptığı açıklama ile değerlendirerek, “Temel ürünlere yapılan zamlar %50’lere dayandı ancak gelirimiz ancak % 15  seviyelerinde artarak ciddi anlamda yoksullaştık. Satın alma gücümüz azalarak en temel insanı ihtiyaçlarımıza ulaşamadık” diyerek şunları söyledi:

“Siyasi iktidar bir kez daha sermayeden yana olduğunu, zenginden yana olduğunu açıkça ortaya koydu. 2020 yılının 2019 yılından daha kötü olacağı şimdiden belli oldu. Üniversiteye giden ve cebinde 1 TL kaldığı için hayatına son veren Sibel yavrumuzu unutmayacağız. İlimizde biz Tüketiciler zor bir yıl geçirdik. Her şeye zam geldi, sağlıklı gıdaya ulaşmakta zorluk çektik.

Derneğimize 2019 yılında 500 civarı başvuru olmuş bunların bir kısmı derneğimiz girişimleri sonucu hakem heyetlerine ve yargıya gitmeden çözülmüştür. Diğer kısımları Tüketicilerimiz Hakem Heyetlerine ve Parasal değerine göre mahkemelere yönlendirilmiştir. Dernek olarak Zonguldak esnaf ve ticaret erbabıyla doğrudan ilişkiler kurularak, sorunun yerinde çözülmesi karşılıklı anlayış çerçevesinde bir çok Tüketici hadisesi hallolmuştur.

2019 yılında Tüketici Hakem Heyetine yaklaşık 3000 civarında başvuru yapılmıştır. Buna ilçelerimizde dahildir. Ne yazık ki hakem heyetimizden geçmişte %80-90 Tüketici lehine sonuçlar çıkarken, şimdilerde bu  oran %50 civarındadır.  Bunun farklı sebepleri vardır. Ürünlerin farklılaşması özensiz ve kullanma kılavuzuna uygun kullanmama eksik belge  gibi birçok sebebi vardır.

Hakem Heyetlerine 2019 yılında en çok cep telefonları, internet üzerinden yapılan alış  verişler(mesafeli satışlar),spor ayakkabılar için başvurular yapılmıştır. 2020 yılı Hakem heyetlerine başvuru sınırı 10.390 TL olmuştur. Tüketicilerimiz bu rakama kadar uyuşmazlıklarda hakem heyetine başvurabilirler. Çalışmalarımızda derneğimizi görünür kılan Zonguldak yerel basın ve medyasına teşekkür ederiz.

Ayrıca özverili çalışmalarından dolayı Tüketici Hakem Heyeti üyelerine, raportörlerine ve Hakem heyeti Başkanı Ticaret İl Müdürü İsmail Maden'e dernek yönetimi olarak teşekkür ederiz.

Biz tüketicilerin sağlıklı ve güvenli yaşaması, yaşadıkları tüketici meselelerinde sorunun çözümlenmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Tüketicilerimiz bizlere destek olsunlar üye olsunlar. Daha güçlü bir tüketici örgütü oluşturalım” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi