Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, hükümetin zincir marketlerin açılmasında nüfus kriteri ve birbirlerine uzaklık mesafesi esas alınması yasa teklifinin bakkal esnafı için geç ama olumlu bir karar olduğunu söyledi.

Zincir marketler neredeyse bizim yatak odamıza kadar girdiler diyen Küçükali, “Nüfusu 3 binin üzerinde olan mahallelerde bundan sonra zincir marketlerin açılmaması yönünde bir çalışma düşünülüyor. Bende bir bakkal esnafı olarak diyorum ki; O zaman neredeyse her mahallede açılan zincir marketler ne olacak. Siz bu zincir marketler Türkiye’nin her yerine yayılmadan önce niye böyle bir yasayı düşünmediniz veya yapmadınız? Bu konuda neden mücadele verilmedi?” dedi.

Düşünülen yasanın çıkmasını ümit ettiğini belirten Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, açıklamasına şöyle devam etti:

2019 YILINDA KAPANAN KEPENK SAYISI YÜZDE 12 ARTMIŞ!

“Esnafların çoğu zor durumda ticaretlerini sürdürme mücadelesi veriyor. Örneğin, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) bir bildiri yayınladı. Bu bildiride esnafın 2019 yılının başından bu güne kadar kapanan kepenk sayısının yüzde 12 arttığı belirtildi. TESK Genel Başkanı aynı zamanda Bakkallar Odası Genel Başkanıdır. Şimdi hükümet tarafından bakkallar için iyileştirme düşünülüyormuş ve yeni hazırlanacak torba yasada zincir marketler mahallenin nüfusu ve büyüklüğüne göre şube açabilecekmiş. Nüfusu 3 binin üzerinde olan mahallelerde bundan sonra zincir marketlerin açılmaması yönünde bir çalışma düşünülüyor. Bende bir bakkal esnafı olarak diyorum ki; O zaman neredeyse her mahallede açılan zincir marketler ne olacak. Bu zincir marketler sürekli birbirleriyle yarış halindeler. Örneğin bir tanesi 9 bininci şubemizi falanca mahalleye açtık diyor diğeri çıkıyor biz 9 bin birinci şubemizi diğer mahalleye açtık! Bu şekilde birbirleriyle yarış ediyorlar.

YASA ZİNCİR MARKETLER HER MAHALLEYE YAYILMADAN ÖNCE NİYE DÜŞÜNÜLMEDİ?

Şimdi zincir marketler için diyorlar ki; “Mahalle aralarına kadar girdiler” bende diyorum ki “Bu zincir marketler bizim yatak odamıza kadar girdiler.” Bakkal esnafı çok zor durumda! Bilet alırız sonra büyük ikramiye kendimize çıksın diye ümit ederiz çekiliş yapılır amorti çıkar seviniriz. Buna şu atasözünü örnek verirsek “Ölme eşeğim ölme yonca büyür de yersin.” Şimdi bize diyorlar ki; Bekleyin bu yasa çıktığı zaman zincir marketler mahallenin nüfusu ve büyüklüğüne göre açılmazsa sizde orada ayaklarınızın üzerinde durabilirseniz durursunuz. Siz bu zincir marketler Türkiye’nin her yerine yayılmadan önce niye böyle bir yasayı düşünmediniz veya yapmadınız? Bu konuda neden mücadele verilmedi? Bana bu inandırıcı gelmiyor ve düşünülen torba yasanın çıkacağını da tahmin etmiyorum. Çünkü bize yıllarca marketler yasası çıktı çıkıyor dediler ama bir türlü çıkarmadılar.

ESNAFIN BÜTÇESİDE GÜCÜDE KALMADI!

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Tekel Bayi Büfecileri toplantı yaptılar ardından da basın açıklaması yaptılar. Açıklamalarında saat 22.00’dan sonrada satışlarımız devam etsin dediler. Çünkü büyük market zincirleri saat 22.00’a kadar açık. O zaman tekel bayilerinin satışını en azından gece yarısına kadar uzatsınlar. Çünkü insanlar artık ekmeğinin peşine düşmüş, çare arıyor. Bu nedenle esnafa özelliklede küçük esnafa yardımcı olunması gerekiyor. Yine de düşünülen bu yasanın çıkmasını ümit ediyorum. Çünkü bakkallar kaybolmaya başladı. Hepten kaybolmamamız için bazı iyi yönde yasaların çıkması gerekiyor ama çıkan yasalarında uygulanması gerekiyor. Çünkü yasayı çıkarmak bir şey değil önemli olan bunu uygulamak. Birde diyorlar ki; “Kooperatifler kuracağız. Bu kooperatifler kanalıyla bakkallara istedikleri kadar mal temin edip ucuz fiyata sattırmaya çalışacağız.” Bu zamanında da yapıldı ama bir türlü tutmadı. Çünkü esnafın bütçesi ve gücü yok. Ancak devlet ne zaman esnaflara faizsiz kredi verip sicil affını çıkartırsa belki o zaman esnaf kendi arasında mücadele eder ve ayakta durmaya çalışır.”

Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi