Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, esnafın çok zor durumda olduğunu ve icra dairelerinin icra dosyalarıyla dolduğunu söyledi.

Eskiden gazete ilanlarında “sahibinden satılık mülk” okurduk şimdi “bankadan satılık mülk” ilanları okumaya başladık diyen Küçükali, “Bu ekonomimizin ne kadar zor bir durumda olduğunu gösteriyor. Birçok insanın aracının, oturduğu evin artık kendisinin olmadığını bankaların olduğunu gösteriyor” dedi.

Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, açıklamasına şöyle devam etti:

BANKALAR KİŞİNİN EVİNE ARABASINA EL KOYUP SATABİLECEK KONUMA GELDİ!

“Gazete okurken bir ilan dikkatimi çekti. O ilanda “Bankadan satılık mülk” yazıyordu. Biz 15-20 sene önceki bu tür ilanlarda “Sahibinden satılık mülk” okurduk artık bu tür ilanlarda çoğunlukla sahibinden mülk yerine bankadan satılık mülk okumaya başladık. Bu ekonomimizin ne kadar zor bir durumda olduğunu gösteriyor. Birçok insanın aracının, oturduğu evin artık kendisinin olmadığını bankaların olduğunu gösteriyor. Ekonomik olarak çok zor durumda olduğumuzdan bankalardan kredi çekip ödeyemeyenlerin evleri veya araçlarını bankalar el koyup satabilecek konuma gelmiş. Bu da ekonominin çok zor bir dönemeçte olduğunu gösteriyor.

55 BİN ESNAF KREDİ KULLANAMADIĞI İÇİN MÜRACAAT ETMİŞ!

Pandemi süreci kapsamında hükümet kamu bankalarından ticareti zor durumda olan tüm esnaflara kredi kullanmalarını tavsiye etti. Binlerce esnafta kredi kullanabilmek için bu bankalara müracaat etti. Hükümet birçok esnafa kredi verdik dedi ama resmi rakamlara göre bankalar denetleme kuruluna 55 bin esnaf kredi kullanamadığı için müracaat etmiş. Esnafların bir bölümü kendilerine hiç cevap verilmediğini, bazılarına istediği kredi miktarının çok daha azının teklif edildiğini, bir bölümü ise siz bu krediyi alırsanız geri ödeyemezsiniz bu nedenle kredi talebiniz ret edildi denildiğini söylüyor. Ayrıca bu 55 bin kişi işini takip edip bankalar denetleme kuruluna ulaşanın sayısı ulaşamayanların sayısı ise 55 binin çok çok üzerindedir.

ESNAF ZOR DURUMDA İCRA DAİRELERİ HARIL HARIL ÇALIŞIYOR!

Pandemi döneminde Esnaf Kefalet Kooperatifinden kredi talebinde bulunan ama kredi kullanamayan çok sayıda esnaf var. Şuanda esnaf çok zor durumda icra daireleri harıl harıl çalışıyor. Koridorlar binlerce icra dosyasıyla dolmuş vaziyette. Merak eden varsa gitsin adliye binasındaki icra dairesine bir baksın. Bu dosyalar artık işleme konmaya başladı. En başta söylediğim en sona geliyor “bankadan satılık mülk” ilanlarının ne anlama geldiğini görüyoruz. Kredi kullanan esnaf sayısının 230 bin gibi rakamlarda olduğu söyleniyor ama bugün Türkiye’de 1,5 milyon esnaf var. Birde kredi ödemesini öteledik diyorlar ama sonuçta bu para ödenecek. Kredi ödemesinin ötelenmesi ödenmeyecek anlamına gelmiyor. Böyle olunca ödemeler dağlar kadar yığılıp önümüze geliyor, sorun büyüyor küçülmüyor. Esnaf bugün ödeyemediğini yarın nasıl ödeyecek. Salgın hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor ve yeniden kısıtlamaların gündeme geleceği konuşuluyor. Kısıtlama gelirse esnaf hepten biter ve hiçbir sorununu çözemez.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi