Zonguldak Çalışma ve İŞKUR İl Müdürü Gönül Demirsu, yaptığı açıklamada, “Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de engellilerin istihdamını diğer bireylere nazaran daha zor olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi. Demirsu açıklamasında, “Bu yıl biz engellilerimizin zorunlu istihdamında özel sektörde yüzde 98, kamu sektöründe de yüzde 99 doluluk oranını yakaladık” diyerek şunları söyledi:

“Engellilerimizi topluma katabilmek adına, onların kendi ayakları üzerinde durabilmesi adına istihdam edilmelerinin önemi çok büyük. Bu nedenle öncelikle onların işe uyumlarının sağlanması gerekiyor. Ülkemizde de başta anayasamızda olmak üzere iş kanunumuzda ve diğer kanunlarımızda engellilerimizin korunması ve onların istihdamına yönelik birçok hükümler mevcut. Zaten anayasamızda engellilerimizle ilgili kimse yaşına, cinsiyetine, gücüne uygun olmayan işlerde çalıştırılamazlar maddesiyle birlikte engellilerimizi koruma altına almış ve istihdamın sağlanmasını hüküm altına almış. İş kanununda her engelli çalıştıran özel işyerlerinin yüzde 3 oranında kamu işyerlerinin de yüzde 4 oranında engelli çalıştırma yükümlülüğü getirilmiş.

Bu anlamda İŞKUR olarak engellilerimizle ilgili işyerlerini aylık iş gücü payı çizelgesi bazında takip edip eksiği olanlara yazılı ve sözlü olarak uyarıyoruz. Bu yıl biz engellilerimizin zorunlu istihdamında özel sektörde yüzde 98 kamu sektöründe de 99 doluluk oranını yakaladık. Bu konuda Zonguldak İŞKUR İl Müdürlüğü olarak başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Ayrıca işverenlerimize sesleniyorum; Engelli çalıştırma zorunluluğu olmasa dahi işyerlerinde engelli çalıştırdıkları takdirde SSK işveren payı tamamen hazinece ödenecek. Bu nedene kendilerine teşviklerde var. Bu nedenle zorunlu engelli çalıştırma zorunda olmayan işyerlerini de engelli çalıştırmaya davet ediyorum” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi