Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 milyar liralık "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Pakete göre perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik-organizasyon sektörleri için muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin nisan, mayıs ve haziran ödemeleri 6'şar ay ertelenecek.

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, konu hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

ESNAF VE SANATKARLARIN KREDİ VE FİNANSA ULAŞMASINDA KOLAYLIK SAĞLANACAK

“Paketin içinde kısa çalışma desteği var. Bu kısa çalışma desteği daha evvelden 2 ay destekleniyordu, şimdi 4 aya çıkıyor. 4 ay işverenin yanında çalışan işçilerin maaşlarını İŞKUR aracılığı ile devlet desteği var.  Bir de Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkardılar. Yani bu şu demek; esnaf ve sanatkarların kredi ve finansa ulaşmasında biraz daha kolaylık sağlayacak. Krediye ulaşma konusunda en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi o. Bir sevindirici olay da şu; Hazine ve Maliye Bakanımızın tedbirlerle ilgili yeni tedbirler gelirse onları da değerlendirmeye alacağını söylemesi o da bizim açımızdan sevindirici. Önümüzdeki günlerde yine Konfederasyon Genel Başkanımız Bendevi Palandöken’e de teşekkür ediyorum, gerçekten bu konuda özverili çalışmaları var.  Sayın Cumhurbaşkanımızın basın toplantısında da oradaydı. Eksik kalan şeyleri de önümüzdeki günlerde kendilerine iletip, büyük bir ihtimalle Hazine ve Maliye Bakanımızla görüştükten sonra aksayan yanları da hayata geçirmeye çalışacak.

PAKETİ ŞU ANKİ ŞARTLARDA YETERLİ SAYIYORUZ

Paket yeter mi; şu anki şartlarda yeter sayıyoruz. Ülkenin durumunu da göz önünde bulundurarak, bu desteklerin yeterli olacağını ve önümüzdeki günlerde de paketin içinde olmayan eksik ve noksanlarımızı da Hazine ve Maliye Bakanımızla görüşerek, konuyu tekrar gündeme getireceğiz. Özellikle okul kantinlerini çalıştıran arkadaşların okullar kapalı olduğu için kiraları çalışıyordu. Okullar kapalı olduğu sürece okul kantinlerinin kiraları ödenmeyecek. Özellikle Halk Bankası’na borcu olanlar için 3 ay öteleme yaptılar sıfır faizli. Bankalara 90 gün ödeme yapmayan arkadaşlar takibe alınıyordu, o 180 güne çıkacak. Müzmin nedenle yazılacak ve sicili bozulmayacak. Bu dönemde geç ödeyenlerde, ödeme yapmalarda sıkıntı çeken arkadaşlarımız müzmin nedenle sicilleri bozulmayacak. Özellikle Koronavirüs salgını ile ilgili devletimizin aldığı kurallara herkesin uyması gerekiyor. Başta esnaf arkadaşlarımızın uyması gerekiyor. Özellikle son zamanlarda bilgi kirliliği de var. Fiyat artışları ile ilgili kendilerinin bu konuda biraz daha hassas davranarak, bu bilgi kirliliğine fırsat vermemelerini rica ediyorum. Ticaret Bakanımızın bu konuda kesin tavırları var. Yani fahiş artış olan mamulleri değerlendirmeye aldılar. Bunlarla ilgili önümüzdeki günlerde büyük cezalar gelir diye düşünüyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN  

Editör: Haber Merkezi