Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Memiş, emekli aylıklarına yapılan zamların tüketici fiyatlarına yapılan zamlar karşısında kısa sürede etkisini kaybettiğini söyledi.

Piyasadaki artışların emekliye verilen zamdan çok önde gittiğini belirten Memiş, “Kaşıkla verilen zamlar kepçeyle geri alınması anlamına gelen yüksek fiyat artışları karşısında emeklileri koruyacak yeni bir artış sistemi getirilmelidir. Emekli aylıklarına tüfe endeksli yapılan zamların koruyucu hiçbir özelliği kalmamıştır” dedi.

Fiyat artışları yoksullaştırıyor diyen Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Memiş, açıklamasına şöyle devam etti:

“Emekli aylıklarına yapılan zamlar tüketici fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar karşısında kısa sürede etkisini kaybetmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan tüketici fiyat artışlarının hesaplanması da 418 maddeden oluşan enflasyon sepetinin yüzde oranı emeklileri temsil etmediği gibi en az zamlanan ürünler olarak dikkat çekmektedir. Emeklilerin harcamalarını oluşturan zorunlu harcamalardan elektrik, doğalgaz, su, aydınlanma, ulaşım, çay, şeker, süt ürünleri ile sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan yüksek oranlı fiyat artışları geçim koşullarını ağırlaştırmıştır. Kaşıkla verilen zamlar kepçeyle geri alınması anlamına gelen yüksek fiyat artışları karşısında emeklileri koruyacak yeni bir artış sistemi getirilmelidir. Emekli aylıklarına tüfe endeksli yapılan zamların koruyucu hiçbir özelliği kalmamıştır. Emekli aylıklarının büyük kısmının açlık sınırının altında olduğundan yüzdeli zamlar yerine seyyanen zamlar yapılmalıdır. 100 bin kişinin emekli aylığının bin liranın altında kalması önemli bir sorun olmuş ve çıkarılan bir kanunla 2019 yılı Şubat ayı itibariyle ek ödeme dahil en az emekli aylığı bin lira olarak ödenmektedir. Bu nedenle gerek emekli aylığı hesaplanma sistemi gerekse yüzdeli artış sistemi yeniden değerlendirilmeli, bilimsel ve objektif bir değişikliğe gidilmelidir. Emekliler olarak gıda ve zorunlu ihtiyaç maddelerine yapılan zamlara yetişemiyoruz. Bu nedenle 2020 yılında emeklilere en az yüzde 15 zam yapılmasını talep ediyoruz. Bizim istediğimiz oranda zam yapılırsa emekliler ancak nefes alır. Piyasadaki artışlar emekliye verilen zamdan çok önde gidiyor.”

Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi