Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil’i makamında ziyaret etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin beraberinde TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Ak Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, SGK İl Müdürü Erkin Avcı, İŞKUR İl Müdür vekili Hakkı Alkan ile birlikte GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ve yönetimini makamında ziyaret etti.

Ziyarette ilk konuşmayı yapan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, bakan ve beraberindeki heyete hoş geldiniz diyerek şunları söyledi: “GMİS olarak Türk-İş’e bağlı en eski sendikalardan birisiyiz. 9 bin 200 üyemiz var. Soma faciasından sonra sayın cumhurbaşkanımızın katkılarıyla birçok haklar verildi. Son toplu sözleşmemizde de sizlerin sayesinde yeni kazanımlar elde ettik. Zonguldak halkı olarak, işçi sınıfı olarak saygılar sunuyorum.”

BİLGİN: “HÜKÜMETİMİZ MADEN İŞÇİLERİNE ÖNEM VERİYOR”

Zonguldak’ta ve özelliklede maden işçilerinin merkezinde bulunmaktan mutlu olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuşmasına şöyle devam etti:

“Yerin altında ve üstünde çalışan maden işçilerimizi mutlu görmek bizim için çok önemlidir. Şunun için önemlidir çünkü görevimizi yaptık demektir. Maden işçilerimizi ne kadar mutlu görürsek biz görevimizi o kadar yapmış sayılırız. Hükümetimiz maden işçiliği meselesine çok önem veriyor. Çünkü alın terini toprakla buluşturup onu cevher olarak insanlığın hizmetine üretime katmak, ekonomiye katmak fevkalade bir değer. Bu bakımdan hükümetimiz yeraltında çalışan işçilerin özellikle asgari ücretlerini iki katına çıkaran bir uygulamayı gerçekleştirerek tarihi bir adım atmıştır. Son sözleşmemizde de maden işçilerinin yüzünü güldüren bir uzlaşmayla sonuçlanmış olması ekonomiye, sosyal dayanışmaya, kültürümüze uygun bir netice olmuştur. Bu mücadele başta TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay Bey olmak üzere sendika başkanlarımızın mücadelesiyle iyi neticelendi.”

Gazetecilerin Türkiye Taşkömürü Kurumuna işçi alımını düşünüyor musunuz ve  asgari ücret hakkındaki sorusuna bakan Bilgin;

BİLGİN: “İŞÇİ ALIMI KONUSUNU ENERJİ BAKANINA İLETTİK”

“TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Ergün Atalay beyin sürekli dile getirdiği talepler var. 2018 yılında 1500’den fazla işçiyi bu talepler neticesinde hükümetimiz işe aldı. Yeni emekli olanlarla ilgili Ergün Başkan bizim yeni çalışma yapmamızı talep etti. Bu konuyu Enerji Bakanımıza ilettik. Tarih veremem ama bu konuda ki gerekli düzenlemeler hakkında sayın bakanla bende görüştüm yapacaklarını söylediler.

BİLGİN: “ASGARİ ÜCRET GÜNDEMİMİZDE”

Asgari ücret gündemimizde. Dolayısıyla burada rakam veremem ama asgari ücretle ilgili toplumumuzun bugün karşı karşıya bulunduğu enflasyon sorununu özellikle asgari ücretle çalışanların üzerindeki yükü alacak bir netice olacağını düşünüyorum. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Maliyetlerine bakıyoruz, daha iyi bir asgari ücret vermenin vergide veya diğer konularda yapacağımız düzenlemelerle ne kadar daha iyi bir netice alıra bakıyoruz. Onlar neticelendikten sonra Aralık ayının ilk haftasında bir araya geleceğiz. Çok kısa sürede eskisi gibi çok uzun olmayan bir sürede bunu neticelendireceğimizi söyleyebilirim. Bakanlığımızın alanında olan bütün konuları erken emeklilik, 3600, sözleşmeli personelin kamu haklarına sahip olunması bütün bunları şu anda komisyonlar bakanlığın içerisinde kuruldu. Komisyonlar çalışıyor. Maliyet üzerinde çalışıyoruz. Kapsamlarını çalışıyoruz. Bunlar neticelenmeden bir açıklama yapmak istemiyorum ama toplumda büyük bir rahatlama yapacak. Zaten 3600'ü toplu sözleşme maddesi haline getirdik. Bu bizim için bir yükümlülük oldu vaat olmaktan çıktı bunları çözeceğiz” dedi.

BİLGİN: “YASAL BİR DÜZENLEMEYİ BEKLİYORUZ”

Bakan Vedat Bilgin, şehit madenci yakınlarının işe alınmasıyla ilgili soruya ise şöyle cevap verdi: “Bu sorunun farkındayız. Kısıtlamayı yani tarihi ortadan kaldırıp onu genelleştirmeyi düşünüyoruz. Meclisimize intikal ettireceğiz. Yasal bir düzenlemeyi gerektiriyor. Vekillerimiz de buradalar. Biz gerekli öneriyi yapacağız. Mecliste yasa tasarısıyla yapılacak bir düzenlemeyle halledileceğini düşünüyorum.”

Konuşmanın ardından GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e üzerinde “Bir avuç kömür için ömrünü verenler” yazılı Zonguldak Spor forması ile madenci heykeli takdim etti. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi