İlkem Bay Bayan Giyim işletmecisi Mehmet Fatih Yanar, her geçen günün bir önceki günü arattığını, esnafında vatandaşında ekonomik açıdan işinin zor olduğunu söyledi.

Önceden devlet memurları bize yani esnafa özeniyordu şimdi biz devlet memurlarına özeniyoruz diyen Yanar, “Bundan sonra esnaflık çok zor! Sıfırdan esnaflığa başlayayım, dükkan açayım, ekmek paramı kazanayım artık küçük bütçelerle olacak iş değil” dedi.

Yaklaşık 40 yıldır giyim sektörünün içinde olduğunu ifade eden İlkem Bay Bayan Giyim işletmecisi Mehmet Fatih Yanar, konuşmasına şöyle devam etti:

İŞLERİMİZ İYİ DEĞİL

“Giyim sektörünün dünü ile bugününü kıyaslarsak fiyatların yüksek olduğundan vatandaşlarımızın alım gücünün düşük olduğunu söyleyebiliriz. Eskiden insanlar mağazaya gelip pantolon, ceket, gömleği bir arada alıyordu şimdi sadece ihtiyaç ne ise onu alıyor. Giyim sektöründe özellikle eskiden çok ürün alırdık. Telefonla sipariş verirdik çuvallarla malzeme gelirdi ama şuanda öyle bir durum yok. Ama büyük firmalar, küçük esnafa göre daha güzel iş yapıyorlar. Artık orta kesimin alım gücü düşük. Bizlerde orta kesime hitap ettiğimiz için işlerimiz iyi değil.

ESKİDEN GİYİMDE KALİTEYE ÖNEM VERİLİYORDU ŞİMDİ MARKALARA

Şehirde AVM’lerin açılması bizleri yani küçük esnafı olumsuz yönde çok etkiledi. İnsanların cebinde parası olmasa dahi kredi kartı var ise gidip o mağazalardan alışveriş yapabiliyorlar. Bizim sektör artık markaya dönüştü. Eskiden insanlar kaliteye önem veriyorlardı şimdi kalite olmasa bile herkes marka ürünleri giymek istiyor.

HER KESİME HİTAP EDECEK ÜRÜN SATIYORUZ

Bizim giyim mağazamız halk tipi mağaza. Bizde her kesime hitap edecek şekilde ürün var. Gencinden yaşlısına hitap ettiğimiz için herkes gelip bizden alışveriş yapabiliyor. Ama bunlara rağmen işlerimizin hiç iç açıcı yanı yok. Zonguldak’ta iş potansiyelimiz beklediğimizin çok altında, cirolarımız çok düşük. Müşteri işyerimize geldiğinde önce ürüne dışarıdan bakıyor sonrasında fiyatı soruyor ekonomisine uygunsa içeri girip alışverişini yapıyor. Örneğin müşterinin mağazamıza girip ihtiyacı ürünü söyleyip beğenip alıp parasını ödemesi yok denilecek kadar az. Giyim sektöründe müşterilerimiz artık mecbur kalırsa alışveriş yapıyor. Yani bir tişörte ihtiyacı var ise onu alıyor şu ürünü de beğendim onu da alayım artık yok. Giyim işi artık lükse dönüştü.

KÜÇÜK ESNAF İÇİN GİYİM SEKTÖRÜ SIKINTILI

Artık insanlarımız doğal olarak gıda sektörüne daha çok önem veriyorlar öncelikleri gıda oldu çünkü herkes artık boğazının derdine düşmüş. Bizim özellikle emekli müşterimiz çok var ve maaşlarını sorduğumda genellikle 3 bin 500 ile 5 bin lira arasında cevap alıyorum. Şuana kadar 8-9 bin emekli maaşım var diyen müşterimi görmedim. Kişinin aylık geliri bu seviyelerde olduğu zaman nasıl gelip alışveriş yapsın. Artık küçük esnaf için giyim sektörü sıkıntılı. Siparişle ürün getirttiriyoruz örneğin 50 lira ödüyoruz bir sonraki ürünü sipariş verdiğimizde aynı ürüne en az yüzde 10 zamlı fiyat ödüyoruz. Bu fiyatlarımızı müşterilerimize yansıttığımızda müşteri bir önceki fiyatı hatırlatıyor sıkıntı yaşıyoruz ama bu zammı biz yapmıyoruz ki firmadan zamlı geliyor. Önceden çuvalla ürün getirttiriyorduk şimdi raflık ürün getirttiriyoruz. Ayrıca bizim sektörde eskiden çek, senetle ticaret yapabiliyorduk şimdi her şey nakde döndü. Eskiden bizim veresiye müşterimiz vardı kişi aybaşında gelip borcunu ödüyordu artık bizde veresiye ürün veremiyoruz çünkü bizde ürünlerimizi nakit alıyoruz.

BUNDAN SONRA ESNAFLIK ÇOK ZOR

Önceden devlet memurları bize yani esnafa özeniyordu şimdi biz devlet memurlarına özeniyoruz. Bundan sonra esnaflık çok zor! Sıfırdan esnaflığa başlayayım, dükkan açayım, ekmek paramı kazanayım artık küçük bütçelerle olacak iş değil. Birde kiralar çok yüksek. Merkez Çarşısının yıkılması, Fevkani Köprüsünün yıkılacak olması merkezdeki kira fiyatlarını artırdı. Dükkan sahibi kirayı istediği gibi artırıyor kabul etmeyen kiracısına da o zaman çıkarsın diye biliyor. Gazipaşa Caddesinde kiralar en az 20-30 bin olmuş. Esnaf dükkanı açıyor 2-3 ay sonra bakıyorsunuz dükkan kapanmış. Esnaf ya batıyor ya da kaçıp gidiyor. 20-30 bin dükkan kirası mı olur! Esnafa Allah yardım etsin. Yoksa bankalar kredi kartlarını icraya koymaya hazırlanıyor.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi