Emekli olmak için yaşını bekleyen vatandaşların sabırsızlıkla öğrenmek istediği sorular günden güne netlik kazanıyor.

Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, CNN Türk canlı yayınında gazeteci Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Sorular arasında en çok merak edilenlerden biri de EYT oldu.

EYT sorusu ardından Bakan açıklama yaptı. Vatandaşlar ise internet üzerinden EYT çıkar mı, EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak sorularını araştırmaya başladı. İşte EYT son dakika haberi bugün...

BAKAN BİLGİN'DEN EYT AÇIKLAMASI

"Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1 prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl, 3'cüsü yaş... Üçüncü şık sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun.

Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var.

Türkiye'de bu rakam 2'nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar.

Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel...

Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerimizi sıraladım."

EYT'LİLERLE İLGİLİ DÜZENLEME

* Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1 prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl, 3'üncüsü yaş... Üçüncü şık sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun.

* Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var.

* Türkiye'de bu rakam 2'nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar.

* Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel...

* Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerimizi sıraladım.

ENGELLİLERE İSTİHDAMI ARTIRACAK ÇALIŞMALARIMIZ VAR

* İngiltere'de yaşadım 500 pounda ev bulamazsanız. Değişken rakamlara kurdaki iniş çıkışa göre hesap yapamazsınız. Kur 12-13 liraya inince farklı hesap çıkar.

* Avrupa'yla mukayese edilince 650 Euro düzeyinde Türkiye'nin satın alma gücü paritesi. Avrupa'da 750 eurodur. Bu Türkiye'de çalışanların korunmasına yönelik adımların ne anlama geldiğini gösterir.

* Engelli vatandaşlarımızla ilgili programlarımız var. Çalışma hayatında iyileştirmeler yapacağız. Beyaz bayrak içine engelli çalışma oranlarını da eklemiş bulunuyoruz. 

* İş sağlığı güvenliği tarafında yeni arkadaşımızı görevlendirdik. Şu görüşmeyi yaptım. Bir tek iş kazası istemiyorum dedim. İş kazası olmaz. Yapmak görevimizdir.

Editör: Haber Merkezi