Karadeniz doğalgazının 2023 yılının ilk yarısında halkın kullanımına sunulacağını ve bu amaçla yürütülen çalışmaları yerinde inceleme fırsatı bulduklarını söyleyen Ak Parti İl Başkanı Muammer Avcı, 7500 kişilik devasa bir ekiple hız kesmeden hedeflenen noktaya ulaşılacağını söyledi.

Karadeniz gazının, hem ülkenin enerjisine büyük artı sağlayacağını ifade eden Avcı, burada istihdam edilen iş gücünün bölgeye katkısının ise çok önemli olduğunu vurguladı.

Ak Parti Zonguldak İl Başkanı Muammer Avcı sözlerini şöyle sürdürdü:

Geçtiğimiz gün Filyos Vadisi projesine belediye başkanımız ilçe başkanlarımız yönetim kurulu üyelerimiz belediye meclis üyelerimizle birlikte 50-60 kişilik grupla ziyaret gerçekleştirdik. Tabi gönlümüz teşkilat mensubu kardeşlerimizi il ilçe mahalle köy hep beraber göstermekti ama oradaki güvenlik nedeniyle bize 50 kişilik izin verilince bizde böyle bir toparlama gerçekleştirdik. Yıllardır da arkadaşlarımızın rüyasıydı. Allah bize nasip etti.

Orada ciddi anlamda çalışmalar yapılıyor. Filyos Vadisinde ki doğalgaz tesisi ülkemizin ilk doğalgaz tesisi olma özelliği var. Bunun yanı sıra da bugün Türkiye olarak biz enerjimizin doğalgazımızın yüzde doksan dokuzunu ithal eder durumdayız. Dolayısıyla burada yapılan işi halkımıza anlatmamız gerekir. Bu anlamda öncelikle deniz kısmından anlatmak isterim ben. Karadan 174 km açıkta bir doğalgaz çalışması yapılıyor. Bu nere de yapılıyor? Denizin 2200 derininde Kozlu-Türkali arasında orada 12 km'lik enerji üssü kuruluyor. Bu enerji üssü o kadar devası bir üst ki Bu modüler parçaların en ufağı kuyubaşı vanası diye geçer kuyubaşı vanaları 10 tanedir. 1 tanesinin ağırlığı 65 ton dolayısıyla bunların şuanda oraya yerleşimi devam etmekte. Tabi ki bunu 65 gemiyle yapıyoruz. 3 tanesini yakinen biliyoruz. Fatih ne yapıyor orada kuyu açımıyla meşgul. 2 bin metre sondaj vurmak suratiyle. Yani biz doğalgazı 2 bin 200 metreden çıkarıyormuşuz gibi bir algı oluşmasın. 4 bin 200 metreden doğlgazı çıkarıyoruz. Kanuni burada ne iş yapıyor. Rezervar deliklerini açıyor. Yavuz ne yapıyor. Az önce bahsetmiş olduğum denizin 2bin 200 metre derinliğinde kurulan vanalarınn montajıyla uğraşıyor.

Biz karadan gazın çıktığı kuyuların 3 hat çekiyoruz. Bunlardan bir tanesi gazın içerisinde bulunan suyun donmamasını sağlayan maddeyi sağlayan kablo çekildi. Fiber optik kablolar. Hidrolik gibi kabloların taşınmasını sağlayan kablolar. Dolayısıyla biz karadan 174 km'lik hat çekiyoruz derken bunları 3 hatla çektiğinin bilinmesini istiyoruz.

Karada yürütülen çalışmalarda bir yandan tam sürat devam ediyor. Bu gazın karaya çıkartılıp orada bizim doğalgaz işleme tesisimiz var. Depolama olmayacak şuanda. Depolama çok ayrı. Biz çıkan gazın içerisinde ki değişik maddeler kumlar killer partükürler gibi bileşenlerin ayırt edip burada BOTAŞ'ın oradaki istasyonuna gönderilmesine meşgulüz. Burada karada yine 1 milyon 200 bin metre karelik alanda 3 ayrı bloktan oluşan ilk blokta ki işimiz tamam. Burada ne iş yapılıyor, buranın zemini elverişsiz zemindi. Tamamlandı. Doğalgaz işletmelerinde oturma denilen sisteme asla yer yok. Dolayısıyla 40 bin adet fore kazık çalışması yapıldı. 100 bin ton metreküp beton dökümü yapıldı. Devasa işler yapıldı. Şuanda gelinen nokta da ise Allah nasip ederse önümüzde ki yılın ilk çeyreğinde ise günde 10 milyon metreküp doğalgaz salınımı yapılacak tesis kuruldu. Bu karada da bir çalışma devam isterim. BOTAŞ bu gazı 210 km uzaklıkta ki Sakarya'da ki ana terminale bağlayacak. Bunun çalışması şuanda devam ediyor.

Bunun 36 buçuk km'si tamamlanmış durumda. 10 milyon metreküp doğalgaz neyi ifade eder. Şuanda ülkemizde tüm konutların kullandığı doğalgaz miktarı 20 milyar metre küp. biz günde 10 milyon metreküp doğalgaz çıkarmakla beraber yılda 4 milyar metreküp doğalgaz salınımı gerçekleştirmiş oluyoruz. Biz bunun yüzde yirmilik kısmını Zonguldak olarak karşılamış duruma geçeceğiz.

Daha sonra fazdan oluşan 1 milyon 200 metre kare alandaki 3 gaz işlemi tesis olarak kurduğumuz tesisin bir sonraki fazda da iki buçuk yıl içerisinde ek ünite hayata geçireceğiz.

Bunun içi,n hazırlıklar yapılmış durumda. Fakat bu ikinci fazda 30 milyon metreküp üreteceğiz. Yani toplamda iki buçuk senede, 40 milyon metreküp yapar hale getirmiş olacağız. Bu da totalde 1 yılda, 20 milyar metreküp konutlarda kullandığımız gazın yüzde yetmiş beşini biz karşılamış olacağız. (Haber: Şaban Yılmaz)

Editör: Haber Merkezi