Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Kamuran Aşkar, Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM) tarafından hazırlanan “Pandemi Döneminde Öğrenme Kaybı, Tespit ve Öneriler” Raporu’nu açıkladı.

Raporun salgın sürecinde ortaya çıkan öğrenme kayıplarına dikkat çekmek amacıyla hazırlandığını belirten Aşkar, 16 sorudan oluşan veri toplama aracının, Türkiye genelinde online anket tekniği ile devlet okulunda çalışan 14 bin 943 öğretmene uygulandığını söyledi.

DERSLAR CANLI AMA BAĞLANTILAR CANSIZ

Türkiye’de uzaktan eğitim sürecinde teknolojik imkânlar yetersiz olduğu için öğrencilerin derslere bağlanamadığını ya da dersleri takip edemediğini dile getiren Aşkar, verilere göre öğrencilerin üçte ikisinin canlı dersleri takip edemediğini, dersleri takip edenlerin üçte ikisinin ise cep telefonuyla takip edebildiğini belirtti. Kamuran Aşkar, “Dersleri yeterince takip edemeyen çocukların okulla bağları azalmakta ve ciddi bir öğrenme kaybı yaşanmaktadır. Öğrencilerin öğrenme kayıplarının düzeyinin tespit edilmesi ve öğrenme kaybını telafi etmek için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

SAĞLANAN DESTEKLER YETERSİZ KALDI

Türkiye’nin salgının başladığı dönemden bugüne kadar okulları açık tutmayı bir politik öncelik olarak tanımlamadığını, salgın sürecinde okullarını en uzun süre kapalı tutan OECD ve Avrupa ülkelerinin başında yer aldığını ifade eden Aşkar, “Türkiye, bu süreçte, TRT ile iş birliği yaparak uzaktan eğitim materyalleri hazırlamış, Mobil EBA Destek noktası uygulamasını hayata geçirmiş, 500 bin tablet dağıtımını gerçekleştirmiş, GSM operatörleriyle iş birliği yaparak öğrencilere ücretsiz 8 GB’ye kadar internet erişimi sağlamıştır. Ancak sağlanan bu destekler yetersizdir. Okulların kapalı olduğu dönemde öğretmenlerin yüzde 52’si her gün ders yaptığını, yüzde 31’i haftada birkaç gün ders yaptığını, yüzde 5’i haftada bir gün ve yüzde 3’ü birkaç haftada bir gün ders yaptığını, yüzde 9’u ise canlı ders yapmadığını ifade etmiştir. Verilere göre önemli oranda öğrencinin canlı derslere katılmadığı görülmektedir. Canlı ders yapan öğretmenlerin yüzde 7’si canlı derslere katılamayan öğrencilerin öğrenme açığını kapatmak için ek canlı ders yaptığını, yüzde 20’si ödev verdiğini, yüzde 60’ı derslerle ilgili doküman gönderdiğini, yüzde 9’u bu konuda bir şey yapmadığını ifade etmiştir. Öğrenciler teknolojiye erişimde güçlük çekiyor. Eğitimde eşitsizlikler salgın sürecinde daha da derinleşmiştir.Öğrenme kayıplarının telafisi için iyi bir planlana yapılmalıdır” dedi.

Memur Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Zonguldak şube başkanı Kamudan Aşkar, açıklamasının sonunda raporda yer alan önerilerden bazılarını da sıraladı. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi